AKB om gränskontroller: Det räcker inte

avErik Melin, Niklas Eriksson

NYHETER

Både jubel och kritik efter regeringens besked om tillfälliga kontroller vid gränsen

Finland jublar och i Danmark vill de ha samma regler som Sverige nu inför.

Regeringens beslut att införa tillfälliga gränskontroller imponerar dock inte på M-ledaren.

– Jag tror inte att det här räcker. Vi behöver bättre ordning för de som inte har rätt att vara i Sverige, säger Anna Kinberg Batra.

Kort efter att inrikesminister Anders Ygeman meddelade att regeringen ska inför tillfälliga gränskontroller kommenterade Moderaternas partiledatare Anna Kinberg Batra beskedet i SVT:s Aktuellt.

– Det räcker inte, säger hon.

Efter programmet utvecklar hon sina åsikter om beskedet från regeringen för Aftonbladet:

– Det är bra att regeringen insett att situationen är allvarlig. Men jag tror inte att det här räcker. Vi behöver bättre ordning för de som inte ha rätt att vara i Sverige, säger hon.

”Tror inte det räcker”

Hon tror också att de inledande tio dagarna inte kommer att räcka.

– Jag tror inte att det räcker för att få ordning på den ohållbara situation som vi har nu. Vi måste följa resultaten som det här ge och se om vi behöver förlänga. Det är resultaten som är de viktiga, säger Anna Kinberg Batra.

Vilka tror du blir resultaten?

– Det vill jag inte spekulera i.

Anna Kinberg Batra säger att hon tillsammans med de andra oppositionsledarna informerades om regeringens besked under onsdagen.

Vänsterpartiet: Vi accepterar

I Aktuellt debatterade också Kristdemokraterna och Vänsterpartiets ledare flyktingsituationen och regeringens besked.

– Det viktigaste är att man inte inskränker rätten till att söka asyl och det ska vi granska noga att man inte gör. Samtidigt är det så att vi är i en exceptionell situation. Nu säger Migrationsverket att vi blir hjälpta av det här och att det kan arbeta bättre, då lyssnar vi på det och accepterar det, säger Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt till Aftonbladet efter programmet.

Ebba Busch Thor, ledare för Kristdemokraterna, förklarade efter Aktuellt-sändningen att det är bra att regeringen landat i samma slutsats som KD:

– Att vi behöver gränskontroller och också få reda på vilka som befinner sig i vårt land. Men det är fortfarande så att Morgan Johansson (Sveriges justitie- och migrationsminister, red.anm.) förra veckan sa att man inte klarar den rådande situationen men att man fortfarande i dag inte har gett besked om hur man ska komma till rätta med den, säger hon till Aftonbladet.

”Jag har signalerat”

Anders Ygeman uppger att alla partiet som varit med i migrationsöverenskommelsen tidigare i höst har informerats om införandet av tillfälliga gränskontroller innan han höll pressträffen på Rosenbad. Flera partier har också kommenterat beskedet.

– Jag tror att det var nödvändigt av det skälet att det är en situation där Migrationsverket säger att man inte har kontroll över läget. Det här gör att vi får bättre koll på vilka som kommer in i Sverige, säger Erik Ullenhag, FP:s gruppledare i riksdagen, till TT.

Han säger att de efter tiodagarsperioden vill se fortsatta samtal mellan Folkpartiet och regeringen.

– Jag har sagt och signalerat att vi gärna för vidare samtal med regeringen för att ta ett gemensamt ansvar i den här ansträngda situationen, säger han till TT.

God nyhet för Finland

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Magda Rasmusson säger till TT att de som regeringsparti är med och fattar tuffa beslut:

”Regeringen har lyssnat på myndigheterna och landat i att den här tillfälliga åtgärden behöver införas. Att det nu kommer genomföras inre gränskontroll innebär inte att rätten till att få sin asyl prövad förändras för de som kommer hit”.

Statsminister Stefan Löfven bekräftar från EU-topparnas möten på Malta att han också informerat Sveriges grannländer. Och i Finland möttes beskedet om tillfälliga gränskontroller med jubel.

”Sveriges beslut om att införa gränskontroller är väntat och en god nyhet för Finland. Vi vill förbättra migrationskontrollen i Norden”, skriver landets inrikesminister Petteri Orpo på Twitter.

’Dominobrickor som faller’

I Danmark uppmanade flera partier sin regering att fatta samma beslut som  Sverige.

– Sverige inför gränskontroll. Så faller dominobrickorna. EU och Schengen har spelat ut sin roll, säger Dansk folkepartis ordförande Kristian Thulesen Dahl till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen säger att inte riktigt vet vad det svenska beskedet innebär än.

– Det är ett beslut som svenskarna har tagit och jag har här i kväll försökt få reda på vad det egentligen går ut på. Det som står klart är att svenskarna vill ha ordning, säger Lars Løkke Rasmussen till TT.

Han uppger också att de inte tänker följa i Sveriges spår:

– Vi har en beredskap för det, men jag bedömer det inte som nödvändigt att nu införa mer gränskontroll än vad vi redan har.

Sverige inför gränskontroller – få hela bilden

I NATT: Över 500 har sökt asyl vid gränsen

TV: Så var första dygnet med gränskontroller

SÖK ASYL ELLER VÄND: Ali vill vidare – men här tar det stopp

BESLUTET: Tillfälliga gränskontroller infördes i går

ASYLEXPERTEN: ”Beslutet verkar vara fattat i panik”

FLYKTINGAR PÅ SAMOS: ”Vi åker till Sverige i alla fall”

FAKTA: Så ska det fungera

FAKTA: Ta med passet – så påverkas du av kontrollerna

LENA MELLIN: Beslutet kan betyda ännu fler asylsökande

ARTIKELN HANDLAR OM