”Jag tycker att det är fruktansvärt"

avLindah C Mohlin, Richard Aschberg

Konsumentminister Per Bolund kommenterar Aftonbladets avslöjande om de bluffande telefonförsäljarna

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund reagerar kraftigt på Aftonbladets avslöjanden om människor som luras av telefonförsäljare.
– Ja, man blir otroligt upprörd. Jag tycker att det är helt fruktansvärt att man har det här som affärsidé, säger han.

Per Bolund har följt Aftonbladets granskning och själv fått höra hur telefonförsäljarna på Riksdelen och 118700 blåser kunder. 
– Det här har ingenting med att göra kunder nöjda eller leverera en bra produkt utan det handlar bara om att få in ordrar på vilket sett som helst verkar det som, säger ministern.
Hur är det möjligt, hur kan de få hålla på så här?
– Vi försöker hela tiden att se över och förbättra både information och kunskap och regelverk för att försöka förhindra den här typen av oseriösa aktörer.

”Tycker domstolarna ska ändra praxis”

Per Bolund vill se förändringar inom rättsväsendet för att komma tillrätta med de bluffande telefonförsäljarna – kanske att de ska tvingas lämna in hela bandinspelningar från säljsamtalen till domstol vid tvister.
– Jag tycker att domstolarna ska ändra sin praxis, säger han.
Riksdelen och 118700 har bara lämnat in korta delar från de inspelade säljsamtalen som påstås utgöra en bindande beställning. Resten av samtalen, där kunder kanske protesterar eller tackar nej,  finns i regel inte med i materialet som lämnas till domstolen.
– När vi skriver på ett skriftligt kontrakt så räcker det ju inte med att bara ha med en liten mening så här om produkten, utan där är det ju alla avtalsvillkor som finns med.

”Jobbar med olika åtgärder”

Per Bolund uppger att det är en hel del åtgärder på gång för att stoppa eländet med bluffakturor och oseriösa försäljare.
– Vi jobbar med många olika åtgärder. Det finns flera olika lagförslag för att stoppa de här oseriösa aktörernas. Sedan jobbar vi väldigt intensivt med informations- och kunskapsspridning.

ARTIKELN HANDLAR OM