Tobé: Förvånande att Löfven inte vill ge stöd till systerparti

Av: Anette Holmqvist, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: Robin Lorentz-Allard
Statsminister Stefan Löfven (S).

Trots flera möten med Labourledaren Ed Miliband vill statsminister Stefan Löfven inte utse någon favorit i det brittiska valet.

Något som förvånar Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

– Att han väljer att inte ge stöd till vad jag uppfattar vara ett systerparti får man nog se som en nyhet, säger Tobé som är i London och kampanjar för Tories.

Blir det David Cameron eller Ed Miliband? I kväll får vi svaret på hur engelsmännen har lagt sina röster.

Enligt förhandstipsen kommer dramat att bli mycket jämnt och svårigheter att bilda regering har förutspåtts.

Stefan Löfven har tidigare som S-ledare flera gånger haft möten med Labourledaren Ed Miliband. Men nu, som statsminister, passar han sig för att utse någon favorit i valet.

– När du är regeringschef i ett land, oavsett vilken regering som träder till, så ska man se till att ha en bra relation till den regeringen. Det gäller för Storbritannien också, nu får vi ser hur engelsmännen röstar och hur det går där, säger han.

– Det verkar bli väldigt tajt. Det kan bli svårt att få till en regeringsbildning som är stabil.

Intervjuades om svensk situation

Stefan Löfvens första halvår som statsminister har präglats av politisk splittring. Med Sverigedemokraternas hot om att fälla varje regering och en budget som röstades ned.

Strax efter jul slöts därför decemberöverenskommelsen mellan S/MP och Alliansen, som slår fast att en regering ska kunna få genom sin ekonomiska politik.

Löfven blev nyligen intervjuad av brittiska BBC om hur man löst det låsta politiska läget i Sverige.

– De såg vilken situation vi har och förutsåg att det kan bli en svår situation i Storbritannien också. De ville gärna lyssna på hur vi gör, säger han.

Kommer du att följa valvakan i kväll?

– Javisst, jag kommer självfallet att följa hur det går i valet i Storbritannien.

Även Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé följer valet med stort intresse. Han är på plats i London för att kampanja för David Camerons parti Tories.

– Det är väldigt intensivt i spurten inför att vallokalerna stänger. Själv har jag varit ute och knackat dörr och samtalat med väljare för Tories räkning.

”Stora likheter med Sverige”

Precis om Stefan Löfven ser Tomas Tobé likheter med situationen i Sverige i samband med valet i höstas.

– Det finns stora likheter med Sverige. Tories lyfter upp att Ed Miliband har ett väldigt ofärdigt regeringsalternativ, han skulle kunna hamna i händerna på mindre vänsterpartier. Det är ett av de starkaste argumenten som Tories använder för att få de sista väljarna att återvända till David Cameron.

Till sist säger sig Tomas Tobé att han är förvånad över att Stefan Löfven inte vill utse någon personlig favorit i valet.

– Att han väljer att inte ge stöd till vad jag uppfattar vara ett systerparti till Socialdemokraterna får man nog säga är en nyhet. Jag tycker att David Cameron har gjort ett bra arbete för Storbritannien, han har halverat budgetunderskottet och skapat två miljoner jobb. Växer Storbritanniens ekonomi är det också bra för Sverige, så jag hoppas att han får väljarnas förtroende igen.

Publicerad: