Åklagare häktad misstänkt för våldtäkt mot barn

1 av 2

avOskar Forsberg

NYHETER

En åklagare häktades i dag, efter en lång förhandling, misstänkt för våldtäkt mot barn.

Mannen ska ha fått kontakt med det utsatta barnet via nätet.

– Den misstänkte förnekar brott, säger chefsåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren.

Åklagaren, som är verksam i Mellansverige, anhölls i tisdags på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn. Våldtäkten ska ha ägt rum i Dalarna 2009.

Utöver det misstänks åklagaren även för ett sexuellt ofredande på en annan ort 2012.

Nekar till brott

Anders Jakobsson, chef vid Särskilda åklagarkammaren och förundersökningsledare i ärendet, vill inte gå in på varför kollegan misstänks för brotten först nu, flera år efter att de misstänks ha begåtts. Men han hävdar att det finns en risk att den misstänkte kan försvåra utredningen om han inte häktas.

Den misstänkte åklagaren mötte tingsrätten klockan 14 i dag med en stor vit filt över huvudet. Via sin advokat Per Borgblad nekade han till brotten han misstänks för.

Därefter hölls själva förhandlingen bakom stängda dörrar.

Lång förhandling

Efter en mycket lång överläggning, över en timme, kom tingsrätten slutligen fram till att mannen ska häktas, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn.

Liksom chefsåklagare Anders Jakobsson yrkade konstaterar domstolen att det föreligger en risk att han kan försvåra utredningen om han är på fri fot.

Under gårdagen uppgav en av den misstänkte åklagarens kollegor på kammaren där han är verksam att hans arbetskamrater och kollegor blev chockade över beskedet att deras kollega nu är misstänkt för brott.

– Vi får väl avvakta den förundersökning som pågår och se vad som händer. Men helt klart kommer väl den misstänkte inte att vara verksam som åklagare under en tid, sa kollegan till Aftonbladet i går.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott