WHO: ”Ni kan fortsätta äta kött”

1 av 2
NYHETER

Det var många som satte varmkorven i halsen när de läste att processat kött jämförs med cigaretter och arsenik.

Men nu går WHO ut och förtydligar: ”Vi säger inte åt människor att sluta äta kött”.

Efter larmet om att korv, bacon, skinka och pastejer ökar risken för cancer har Världshälsoorganisationen, WHO, blivit nedringda av oroliga människor, som kräver klarhet och förtydliganden.

Enligt rapporten, som kom från WHO:s forskningsbyrå om cancer IARC, ökar risken för att drabbas av cancer ned 18 procent om du äter 50 gram processat kött varje dag.

”Kan sänka risken för cancer”

Men WHO tycker inte att du helt måste stryka frukostskinkan från inköpslistan.

På sin hemsida skriver nu organisationen att rapporten bekräftade en tidigare rekommendation från 2002:

”Den senaste IARC-granskningen säger inte till människor att sluta äta processat kött men pekar på att en minskad konsumtion av dessa produkter kan sänka risken för cancer i tjocktarmen”.

Forskningsgrupp ska utreda

Under nästa år kommer en forskningsgrupp att studera hur de senaster rönen påverkar folkhälsan och vilken plats processat kött och rött kött har i en hälsosam kosthållning, meddelar WHO.

Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, har följt rapporteringen om köttlarmet och tycker att svenskarna tog emot nyheten med fattning.

– Jag har förstått att det blivit stor upprördhet på en del håll i världen. I Sverige blev det rätt nyanserat, kanske eftersom vi redan 2014 gjorde kopplingen mellan rött och processat kött och cancer i våra kostråd, säger han.

De som äter charkprodukter varje dag och kommer upp i flera hundra gram i veckan gör klokt i ändra på sina vanor, menar han.

– Ät mer varierat; mer frukt, grönt, fisk och kyckling, och tänk på storleken på portionerna, säger Rickard Bjerselius.

ARTIKELN HANDLAR OM

WHO