EU-ledarens vädjan till grekerna: ”Begå inte självmord”

Stefan Löfven: ”Greklands agerande imponerar inte på mig"

Kaoset i Grekland sprider sig utanför landets gränser.

Världens börser föll under dagen. I Stockholm backade kurserna omkring två procent.

Samtidigt ökar oron för vad folkomröstningen om krisstödet kan leda till.

– Begå inte självmord av rädsla för att dö, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Under hela veckan kommer alla banker i Grekland att hålla stängt. Det beslutade det krisdrabbade landets regering efter ett maratonmöte i går kväll. Dessutom har ett tak införts som innebär att greker kan ta ut maximalt 60 euro per dag i bankomater. Den begränsningen gäller dock inte turister.

Även börsen i Aten att håller stängt. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att den inte kommer öppna förrän den 7 juli.

Båda dessa åtgärder är desperata försök att rädda Grekland undan en total finansiell krasch, som kan innebära att landet tvingas lämna euro-samarbetet.

– Vi får inte vara så naiva att vi inte ser risken att Grekland lämnar euron. Men det behöver inte innebära att euron som sådan rasar ihop. Det finns i eurogruppen en alternativ plan om det skulle vara så illa att det faktiskt slutar med att Grekland lämnar, säger statsminister Stefan Löfven i en intervju med P1 Morgon.

Börserna föll

Den grekiska turbulensen har lett till stor oro på marknaderna runtom i världen. Under dagen backade de stora börserna i både Asien och Europa rejält.

När Stockholmsbörsen öppnade i morse föll det breda indexet OMSXPI med över 3,6 procent. Senare begränsades nedgången till omkring två procent.

Ska rösta om lösning

Euroländernas stödprogram löper ut i morgon. Då måste Grekland betala in 1,5 miljarder euro, motsvarande knappt 14 miljarder kronor, till Internationella valutafonden. Om så inte sker riskerar landet att gå i statsbankrutt.

I helgen kom också beskedet att euroländerna inte kommer att förlänga stödprogrammet. Trots detta röstade parlamentet ja till premiärminister Alexis Tsipras förslag om att låta grekerna rösta om långivarnas villkor för att stötta landet med nya lånemiljarder. Folkomröstningen ska enligt planerna hållas den 5 juli.

– Att Grekland helt plötsligt säger att man vill ha en folkomröstning klockan en minut i tolv, och dessutom tycker att folket ska rösta nej, det agerandet imponerar inte på mig, säger Stefan Löfven i P1 Morgon.

Vädjar till grekerna

Men flera tunga EU-ledare är betydligt skarpare i sin kritik av landets agerande än Löfven. Folkomröstningen beskrivs som ett val mellan att stanna i EMU eller att lämna valutasamarbetet.

I ett tal tidigare i dag vädjade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker till grekerna att säga ja till långivarnas villkor.

– Hela planeten kommer att se ett nej som ett tecken på att Grekland vill lämna Europa.

Han fortsatte:

– Begå inte självmord av rädsla för att dö.

Under eftermiddagen begärde premiärministern Alexis Tsipras att stödprogrammet skulle förlängas veckan ut. Detta eftersom grekerna skulle få ett kort andrum inför folkomröstningen.

Publisert: