Vågar göra det mest förbjudna

avStaffan Heimerson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Magnus Böcker är vd för börsen i Singapore.

Jag föreställer mig, att valet av 50­60 Sommarvärdar sker i ett antal brainstormningar i Radiohuset.

Namn bollas upp. Det hissas, det dissas.

Det ska hittas en skådis, en biskop, en forskare, en dogooder och en överraskning. Någon säger: ”Men vi kan inte b a r a ha tjejer.” Någon annan deklarerar: ”Inte han. Han är för gammal och en reaktionär jävel.” Och: ”Tänk om vi kunde få statsministers morsa...” Och en annan röst om en mediekvinna: ”Nej, nej, hon är för beskäftig.”

Urvalet bygger antagligen på stor personkännedom, flitigt tidningsläsande, påtryckningar och opportunism.

Okänd i Sverige

Men hur någon känt till Magnus Böcker är en gåta. En Karlskogapojke som varit med om att utveckla aktiebörserna i en rad städer världen över och nu är vd för börsen i Singapore men i det isolerade Sverige varit en okändis.

Bra jobbat. Både av Böcker och av uttagningskommittén.

Böcker var ett fynd, även om hans språk var banalt och han talade i klyschor. (”Pröva på det okända”, ”delegering”, ”kämpa med” ...)

Han sjöng kapitalismens lov och han sjöng den utifrån sin egen karriär: ”Tur och timing.” Han vågade göra det mest förbjudna, försvara både försvarsindustrin och Formel 1­-tävlingar. Han höll ett aningen moraliserande lovtal till börsernas funktion att se till att det finns investerare och bannade handelshinder.

Mörk bild av framtiden

Det var gulligt, när han talade om sina somrar i Småland. Det var 70­-talet och han blev tonåring, ”fick min musik, första flickvännen, finnar, körkort och började jobba extra”.

Sitt Singapore försvarade han som ett land som saknar naturtillgångar” och ”där alla är invandrare”, och nått en topposition tack vare vilja, utbildning och stabilitet.

För Asiens och världens framtid gav han en mörk bild, om det inte kommer till rätta med korruption och byråkrati. Men optimist för världen i dess förmåga att göra uppfinningar för bättre hälsa och hållbar energi.

Musiken var en parad av en för en femtioåring populära artister inklusive Karlskogas egen Sten & Stanley.

Guldstjärna till den i Sommaredaktionen som kom på namnet Böcker.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM