Ica-butiken stoppar Icas egna grädde – till stöd för svenska mjölkbönder

avViktor Adolfsson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Handlar inte om att våga, det är bara att göra"

1 av 2 | Foto: Foto: Ica Supermarket Osby.
Thomas Persson väljer att byta ut Icas grädde mot Skånemejeriers, som är svensk.

Ica-handlaren Thomas Persson bestämde sig i somras för att visa stöd för de svenska mjölkbönderna. Nu slutar hans butik sälja Icas egna grädde.

Grädden av Icas egna märke som säljs i avlånga kartonger med skruvkork är importerad från Österrike. Därför väljer nu ett antal butiker bort grädden för att stödja svenska mjölkbönder.

En av dem är Ica Supermarket i Osby, där Thomas Persson är butiksägare.

– Vi satt i somras och funderade på att göra ett ställningstagande i vår butik. Vi vill stödja svenska bönder, säger han till Aftonbladet.

"Mycket ryggdunkningar"

Han har inget emot råvaran i sig eller Icas centrala produkter, problemet är just att den inte är svensk.

Reaktionerna har varit enorma på sociala medier. Ett inlägg på butikens facebooksida har på ett dygn fått över 7 000 "gilla"-markeringar. Även kunderna har reagerat positivt.

– Det är mycket ryggdunkningar och vi har fått stöd för att vi vågar. Men det handlar inte om att våga, bara om att göra, säger Thomas Persson.

Ica: Ligger före konkurrenterna

Inom Icas centrala organisation anser man att det läggs lite väl mycket fokus på just Icas grädde. Dan Jacobson, färskvaruchef på Ica, menar att de ligger före många av konkurrenterna när det kommer till ursprungsmärkning.

– Vi tycker att det ska vara transparent när konsumenten väljer vad de ska ha. De produkter som är svenska har en svensk vimpel på, säger han till Aftonbladet.

Varje Ica-handlare bestämmer själv över sitt butikssortiment och Ica kan centralt inte påverka Thomas Persson eller någon annan. Enligt Dan Jacobson har Sverige en så stor konsumtion av mjölk, smör och grädde att leverantörerna inte klarar av att tillverka grädden med längre hållbarhet.

– Vi kollar frekvent om våra svenska leverantörer om de kan tillverka detta utan att behöva importera men hittills har det inte gått, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Ica