Demokratiska republiken Kongo

Victorias virala inlägg om sexuellt våld i Kongo – ”Vill ge ringar på vattnet”

Av: 

Andreas Randhir Granfors

NYHETER

”Han fick mig att hoppas”

Victoria Edström åkte till Kongo för att fira jul med sin lillasyster. Men resan blev något större än bara ett julfirande med syster, efter att Victoria besökt sin systers arbetsplats – ett sjukhus för kvinnor som utsatts för sexuellt våld.

På Panzisjukhuset i Kongo behandlas kvinnor som utsatts för sexuellt våld som krigföring. Det var där som Victoria Edström, 31, fick möta föreståndaren och doktorn Denis Mukwege och insåg att något måste göras.

”De lämnar ingen i fred”

Sexuellt våld som krigföring är väldigt utbrett i DR Kongo och på Panzisjukhuset vårdas kvinnor i alla åldrar. Sjukhuset startades på initativ av Denis Mukwege, doktor och föreståndare på Panzi.

– Jag fick gå med runt på sjukhuset och träffa kvinnorna och säga hej till dem och se hur arbetet gick till. De har kvinnor i alla åldrar där, det förekommer sexuellt våld mot både barn och gamla, de lämnar ingen ifred.

”Känt mig maktlös”

Victoria har genom sin syster känt till det sexuella våldet och i vilken utsträckning det sker men har inte riktigt känt att hon kunnat hjälpa till – förrän hon träffade Denis Mukwege. Efter mötet skrev hon ett Facebookinlägg som nu delats över 60 000 gånger.

– Jag har känt mig maktlös, att det inte går att göra något åt det. Men så mötte jag Denis, som har jobbat med det här så pass länge och han hade fortfarande hopp. Jag frågade vad jag kunde göra och då gav han mig i uppgift att berätta för folk om det som sker här. Det gav mig hopp och jag skrev inlägget.

”Hoppas det ger ringar på vattnet”

Inläggets stora spridning har gett Victoria blodad tand och tänker fortsätta jobba med att uppmärksamma det seuxella våldet i Kongo.

– Det är kul att så många läst det, jag pratade med min syster igår som hade berättat för Denis om vilken spridning inlägget fått och han blev både chockad och jätteglad. Jag kommer fortsätta jobba med det här, att skänka pengar bland annat. Det finns massor av projekt med många människor igång. Ju fler som vet om det här, desto närmare en lösning kommer vi. Exakt hur det ska gå till får vi se. Men jag hoppas och tror att det lilla man gör kan ge ringar på vattnet.

Läs hela inlägget nedan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Facebook-post
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Demokratiska republiken Kongo