Planerar hemlig aktion vid id-kontroll

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: EMIL MALMBORG
ID-kontroller har införts på Kastrup.

1 300 personer har anmält sig till en aktion mot id-kontrollerna på Kastrup idag. Gruppen ska åka till flygplatsen och sedan vägra visa id-handling på vägen tillbaka till Sverige. Exakt vad man planerar att göra om man nekas inträde är hemligt.

– Jag berättar inte för mycket detaljer i förväg. Alla som deltar får veta vår plan, säger Stellan Lindell, initiativtagare till aktionen.

Över 1 000 personer har tackat ja till att delta i en protestaktion mot id-kontrollerna som görs av resenärer som åker till Sverige från Danmark. Gruppen ska samlas klockan 16.00 under lördagen. Sedan åker man tillsammans över till Kastrup. Där kommer danska aktivister ansluta och tillsammans med dem ska man försöka gå igenom id-kontrollerna utan att visa någon identitetshandling. Initiativtagaren till aktionen är en miljöpartist hemmahörande i Alingsås.

– När mitt parti så tydligt går emot en av grundpelarna i vår ideologi – solidaritet med alla världens människor – så måste jag agera. Beslutet om id-kontrollen är att gå emot allt man sagt till väljarna, säger Stellan Lindell.

”Kollektivt ickevåld”

Vad som kommer hända om gruppen nekas inträde vill han inte berätta. Men han flaggar för att aktionen kan ta lång tid. På Facebookgruppens sida skriver Stellan Lindell att det är upp till varje deltagare att själva avgöra hur mycket tid man vill lägga på aktionen.

– Jag kan säga så mycket som att vi kommer använda ett kollektivt ickevåld. Men exakt vad som ska ske säger jag inte i förväg.

Vill inte lämna

Stellan Lindell är besviken på sitt eget partis ställning i frågan om id-kontrollerna. Han tycker inte att de borde ha införts.

– Jag förstår att man måste kompromissa i vissa frågor när man är i regeringsställning. Men här var en kompromiss för mycket.

Stellan Lindell menar att en del miljöpartister har valt att gå ur partiet på grund av kompromisser. Det vill han inte göra.

– Jag höjer rösten istället. Om alla går ur finns det ingen opposition inom partiet kvar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN