Attack vid turisthotell i Egypten

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10

NYHETER

Minst två beväpnade män har attackerat Bella Vista hotell i den populära egyptiska semesterorten Hurghada, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Gärningsmännen ska ha kommit till platsen med båt, enligt de första uppgifterna.

90 skandinaviska gäster däribland svenskar bor på hotellet – enligt det lokala sjukhuset är två skadade svenskar, en man och en kvinna i 30-årsåldern.

Tipsa | Aftonbladet

Gärningsmännen ska ha kommit till hotellet Bella Vista sjövägen och tagit sig upp vid stranden nedanför hotellet enligt de första uppgifterna om attacken.

Uppgifterna om skadade turister är i nuläget motsägelsefulla.

Men egyptiska hälsodepartementets talesperson Khaled Megahed säger att två svenskar har skadats vid attacken i Hurghada, uppger Ahramonline.

Sjukhuset: Två svenskar knivskadade

De svenska turisterna ska vara knivskurna och får vård på det lokala sjukhuset Niles Hospital, skriver Ahramonline. Aftonbladet har varit i kontakt med sjukhuset och personalen uppger att båda två har lätta knivskador. De säger att de skadade är svenskar och att det rör sig om en man och en kvinna i 30-årsåldern. Inga andra finns inlagda för händelsen på det sjukhuset, uppger personalen.

Resebolaget Apollo som har Hurghada som resmål säger att 90 skandinaviska gäster, däribland flera svenskar, bor på hotellet. Apollo bekräftar att en av deras svenska gäster har skadats.

– Det är att en man, svensk nationallitet och Apollogäst som har skadats i samband med incidenten, säger Peter Browall, Sverigechef vid Apollo.

Han kan inte säga något om vilka skador mannen har mer än att han är förd till sjukhus och att personal är på väg dit. Han har inga uppgifter om ytterligare skadade.

– En bild börjar klarna kring själva händelseförloppet, men ingen ytterligare information från någon myndighet som klargjort något motiv, säger Peter Browall.

Han förklarar att lugnet på hotellet ska vara återställt men att det är avspärrat och att tillängligheten är begränsad.

Andra rapporter om skadade turister gör gällande att en svensk och två österrikare skadats.

Rapport om knivbeväpnade män

Nyhetsbyrån Reuters citerar också egyptiska säkerhetskällor som uppger att ”två gärningsmän har dödats av polis”. Polisen ska också ha förstört ett bombbälte, enligt Reuters.

The Telegraph uppger samtidigt att det finns uppgifter som säger att tre gärningsmän har dödats.

Statlig egyptisk tv rapporterar att säkerhetsstyrkor har avstyrt en attack och de rapporterar också att det rör sig om två gärningsmän, inte tre som andra nyhetsbyråer uppgett.

En av de misstänkta ska ha dödats och den andra ska ha skadats.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar vid 21-tiden att det enligt polisen ska röra sig om två knivbeväpnade män som har gått till attack mot hotellet. De uppger också att polisen bekräftar rapporten om en skadad svensk man, samt att en österrikare har skadats.

Daily News Egypt uppger att gärningsmännen ska ha försökt ta gisslan på hotellet.

Fler än 700 svenskar på plats

Fler än 700 svenskar befinner sig just nu på orten.

– Våra hotell ligger en bit ifrån, vi har inte hotell i samma område, säger Leyla Öfwerström, informatör på resebolaget Fritidsresor.

Hon säger att de har 424 svenskar i Hurghada men inga på det aktuella hotellet.

– Det kommer att skickas ett sms till våra kunder på plats, alla ringer och vill veta och vi vet bara det som nyheterna rapporterar.

Resebolaget Ving har 216 personer i Hurghada men inte heller några gäster på det aktuella hotellet, uppger Vings informationschef Magdalena Öhrn.

Solresors vd Christian Nissen säger att de har runt 160 svenskar i Hurghada men inga på hotellet Bella vista. Aftonbladet har fått frågor från svenskar som undrar hur det är för de som vill resa hem. Nissen säger att man inte har något privatplan på flygplatsen i beredskap utan att man avvaktar utrikesdepartementets uppgifter och får utgå därifrån.

– I kväll ber vi alla våra resenärer att stanna inomhus, säger Christian Nissen.

”Alla fordon genomsöks”

En av svenskarna på plats är Sandra, 33, från Helsingborg. Hon var med pojkvännen i semesterorten när attacken skedde.

– Vi var på ett kafé typ 100 meter från hotellet. Men vi hörde ingenting utan förstod att något hänt från en egyptier som att det varit något bråk på hotellet, säger hon.

De bor på ett hotell sju mil utanför Hurghada och berättar att när de lämnade semesterorten kontrollerades alla fordon.

– Alla fick gå ut ur bilen och alla fordon som åkte in och ut genomsöktes, säger Sandra.

På hotell Mercure tre kilometer bort bor svenska Christer, 29.

– Vi är flera svenskar här och har inte fått någon information över huvudtaget, säger han.

De har inte fått någon information från Apollo om vad som hänt.

– Det känns ganska osäkert, vi vet inte om vi får vara kvar eller inte, säger Christer.

”Hörde smällar”

Svenska UD följer händelserna i Egypten men har i nuläget ingen bekräftad information från svenska ambassaden i landet.

– Vi arbetar för fullt för att få fram information och för att klaragöra hur det är med svenskar som är på plats, säger Joakim Edvardsson vid UD press.

Vid 22.40-tiden kan UD bekräfta att en svensk medborgare skadats i attacken på hotellet. Men de har ingen information om vad som hänt.

– Vi har i nuläget ingen bekräftad information om händelseförloppet, säger Sara Modin vid UD press.

Daniel, 40, bor på hotellet bredvid och säger att han låg på rummet när han märkte att något hände.

– Jag hörde smällar och trodde först att det var fyrverkerier, säger han.

Han berättar att han gick ner i lobbyn där de sa att det inte var säkert att gå ut.

– I lobbyn sa de att de hade varit en skottlossning i lobbyn på Bella Vista. Jag pratade med en polis här som inte ville säga så mycket mer än att de har skjutit två gärningsmän, säger Daniel.

Han berättar att vid 21.30 så är hotell Bella Vista nersläckt och avspärrat.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN