Försvarsmakten

Högljudd flygövning över Stockholm

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Ett antal stridsplan dundrade i natt fram över Stockholmområdet.

Många Aftonbladet-läsare blev väckta och hörde av sig till redaktionen.

– Det är två Jas 39 Gripen som flugit över staden i samband med en stor övning, säger Rickard Wissman, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

I Farsta, Sköndal, Hammarby sjöstad, på Gärdet och i city. Över hela Stockholm har människor vaknat av att flera stridsflygplan dånat fram på låg höjd, omkring 02.15.

– Jag vaknade av ett jättehögt ljud. Nu har jag värsta pulsen och kan inte sova, säger en Farstabo som ringer in till Aftonbladets redaktion.

Försvarsmaktens pressavdelning berättar man att många även ringt till dem med frågor. Man har även svar på vad det var som lät och varför.

– Just nu pågår en stor flygvapen- och arméövning. Det är två Jas 39 Gripen som flugit över staden. Vi övar på vår uppgift som är att skydda Sverige och då också vår huvudstad, säger Rickard Wissman.

Uppgiften om att det skulle vara två plan har senare uppdaterats till att handla om fyra stycken Jas-plan.

”Övar över hela Sverige”

Försvarsmakten beskriver Flygvapenövning 2015, FVÖ 15, på sin hemsida. Det är en årlig övning och pågår i år mellan 24 augusti och 2 september. Då genomförs flygövningar med risk för buller dygnet runt främst över Gotland, Öland, östra Östergötland, östra Småland och Blekinge. Men även över Norrbotten, Västerbotten, Skövde, Karlsborg och Kvarn görs flygningar.

– Sverige är ett stort land och vi ska kunna flyga i alla områden. Vi måste även öva på att flyga över tätorter, säger Rickard Wissman.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

DOKUMENT: Kraschen 1993 krossade Jas-drömmen

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvarsmakten

Jas Gripen

Stockholm