Hundratals barn lever på Stockholms gator

Hundratals barn bor på Stockholms gator. De är så unga som nio år och lever bland annat av att sälja droger.

Den fria rörligheten i EU har lett till en ny sorts barn-migranter, som hellre är papperslösa än skickas tillbaka, avslöjar Uppdrag granskning.

Många av barnen kommer från Marocko. De har tagit sig över Medelhavet och till sist till Sverige. Den fria rörligheten betyder att man inom EU sällan behöver visa upp pass och de rör sig enkelt från land till land, utan ägodelar och till synes utan mål.

Här i Sverige har minderåriga rätt till vård, boende genom socialtjänsten, mat och 24 kronor om dagen i fickpengar, även om de fått avslag på sin asylansökan. Trots det väljer många av de marockanska ensamkommande barnen att leva på gatan, enligt Uppdrag gransknings reportage. Socialtjänsten uppges överge många av dem.

– Vi kör ju dem till socialtjänsten när vi uppfattar att de inte har någonstans att ta vägen och är under 18 år. Och socialtjänsten släpper ut dem igen, säger en anonym polis till Uppdrag granskning.

Misstror myndigheter

De utvisas inte för att de är under 18 år, om det inte finns någon som tar emot i hemlandet. Många kan inte utvisas som vuxna heller eftersom de helt saknar ID-handlingar. Länderna i Nordafrika hjälper inte Sverige att identifiera personer som ska avvisas.

Men barnen tycks helt sakna förtroende för myndigheter, och de är rädda för att bli avvisade. När Uppdrag gransknings reporter följer med pojken Samir till socialjouren, för att söka hjälp, vill inte handläggaren hjälpa honom om han inte visar upp ett ID.

Socialjourens chef Lotta Tronders säger i en kommentar till ljudinspelningen, att det ska framgå i samtal att hjälp ges även om identiteten är oklar. För den unges bästa försöker man ändå ta reda på bakgrund.

"Blir grovt kriminella"

Många av pojkarna uppges söka lyckan i norr efter att den ekonomiska krisen slagit mot jordbruken i länder som Spanien, där de tidigare kunde jobba svart. Barnen står nu helt utanför det svenska välfärden och lever här som papperslösa, utan någon vuxen som tar hand om dem.

Enligt en anonym polis som Uppdrag granskning talar med lever de på att sälja droger, begå fickstölder eller personrån. Ofta utnyttjas de av äldre kriminella.

– Om tjugo år kommer alla de här vara grovt kriminella, om man inte gör något eftersom de är uppväxta i den här hårda miljön, säger den anonyma polisen till Uppdrag granskning.

Fotnot: Socialjourens chef Lotta Tronders citerades felaktigt i en tidigare version av denna artikel. Hon tillskrevs av misstag ett av citaten från den anonyma polisen.

Publisert: