Så blir festen i kväll

avChristoffer Nilsson, Karin Östman, Mattias Sandberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu har den stora förfesten inför prinsbröllopet dragit igång. Carl Philip och Sofia Hellqvist har tillsammans med drygt 270 gäster kastat loss med S/S Stockholm från Standvägen.

Ombord dricker de champagne - sedan väntar en trerättersmiddag på Skeppsholmen i Stockholm.

Sofia Hellqvist strålade i en ljusblå klänning med slits och släp när hon tillsammans med prins Carl Philip, klädd i smoking, kom till kajplatsen på Strandvägen.

De möttes av stort jubel och log och vinkade till nyfikna som samlats runt  röda mattan till båten.

Drottning Silvia och kungen har också stigit ombord. Drottningen bär en elegant jade-grön byxdress.

Madde och Chris saknas

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anlände tillsammans med kronprins Haakon och kronprinsessan  Mette-Marit av Norge och  norska prinsessan Märtha Louise och Ari Behn. Men prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har inte synts till. Enligt hovets informationschef Margareta Thorgren ansluter höggravida Madeleine och maken  Chris när båtturen är över.

Prinsparet har varit upptagna med repetitioner i Slottskyrkan hela dagen. I kväll väntar en rejäl urladdning för prinsparet och 274 gäster som är särskilt inbjudna för den privata middagen kvällen före bröllopet.

Gästerna har på förhand fått ytterst knapphändig information.

Åker med fartyg

Allt de har fått veta är att de ska samlas på Strandvägen för avfärd med fartyg vid 18-tiden.

Fartyget de ska åka med – S/S Stockholm – är Strömmabolagets största och byggdes på 1930-talet. Fartyget lämnar kajplats 16 på Strandvägen.

– Båten åker därifrån klockan 18 och sedan är det en tillställning som är tänkt att vara en överraskning för gästerna. Ingen av dem känner till vart resan bär, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Under färden bjuds gästerna på champagne och snittar.

Säkerheten är hög: Kungahusets personskydd är här med en 31-fots hyttbåt, insatsstyrkan har en stor  ribbåt och polisen har en konverterad stridsbåt 90.

Underjordisk fest

Den exakta färdplanen är okänd men slutdestinationen är den centralt belägna ön Skeppsholmen i Stockholm och inte Vaxholm som tidningen Expressen i ett flertal artiklar felaktigt konstaterat.

På Skeppsholmen väntar en trerättersmiddag i den underjordiska konstutställningslokalen Bergrummet som består av ett tunnelsystem på cirka tusen kvadratmeter.

Enligt en källa är det den välkända cateringfirman Rosers som står för maten. Firman är tidigare anlitad av kungafamiljen och har bland annat ordnat maten på kungens 60-årsfest.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist, som kontrollerat de flesta stegen i bröllopsplaneringen, ska själva ha provsmakat och godkänt maten som gästerna ska bjudas på.

Vigseln äger rum vid 16.30 i Slottskyrkan på lördag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM