Nyheter

Litauiskt plan söks i Östersjön

Av: 

Sofia Roström Andersson

Oskar Forsberg

Hanna Olsson Berg

NYHETER

Ska ha lyft från Göteborg - mystiskt försvunnet

Ett privatplan som lyfte från Älvängen norr om Göteborg i går är mystiskt försvunnet.

Svenska förband hjälpte under gårdagen till i sökoperationen i Östersjön.

– Vi har varit uppe med en incidentrote, två Gripen, säger Kristina Åstrand-Bohman, vakthavande informatör på Försvarsmakten.

Planet, en An-2 som lyfte från Älvängen i Ale kommun några mil norr om Göteborg, skulle ha landat i hamnstaden Klaipėda i Litauen vid 17.20-tiden på lördagseftermiddagen.

Men det kom aldrig fram.

Knappt hundra sjömil utanför den litauiska kusten förlorade man kontakt med det. Då var klockan strax efter 16, lokal tid.

Just nu pågår en sökoperation i Östersjön.

Sverige bistod i insatsen

– Två av marinens fartyg, en helikopter och ett flygplan deltar i sökarbetet, säger Antanas Brenčius, talesperson för den litauiska marinen, till Aftonbladet.

Han berättar att kontakten med planet bröts när det var 97 sjömil från kusten och att litauiska myndigheter leder sökarbetet med hjälp från Lettland. Under gårdagen hjälpte också svenska förband till i operationen.

Två Jas 39 Gripen har hjälpt till med spaning i sökinsatsen.

– Vi har även bistått med radarspecialister, säger Kristina Åstrand-Bohman, vakthavande informatör på Försvarsmakten, till Aftonbladet.

”I gott skick”

Ombord på det försvunna planet fanns två piloter. Båda ska ha varit mycket erfarna. Dygnet innan de lyfte från Älvängen ska de ha flugit planet dit från Danmark, en resa som gick utan några som helst problem.

Antanas Brenčius vet inte hur länge sökinsatsen kommer att pågå om man inte hittar några spår efter planet.

– Vi kommer att söka i dag, men sedan beror det på vilken information vi får, säger han.

Olycksorsaken är ännu inte känd. Enligt uppgifter till The Lithuania Tribune ska planet ha varit i gott skick. Det ägs av företaget Klaipėda Airline, men är civilt. Det ska finnas plats för upp till tolv passagerare ombord, rapporterar litauiska nyhetssajten 15 min.

Enligt Antanas Brenčius ska piloterna inte ha skickat något nödanrop.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Frankrike–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter