Grekland

Oväntat stor seger för vänstern i Grekland

Av: 

TT

NYHETER

Vänsterpartiet Syriza, med Alexis Tsipras i spetsen tog hem en oväntat stor seger i söndagens grekiska nyval.

Nu väntar fyra år med tuffa nedskärningar och impopulära reformer. Men vänsterpolitikerns anhängare är ändå nöjda.

– Jag är överlycklig, även om jag trodde vi skulle vinna hela tiden. Nu hoppas jag saker och ting kan förändras i Grekland, säger Christophoros Stathatos, 54-årig biokemist, medan han fyller på gas på sin handtuta för att fortsätta delta i firandet.

TT:s utsände träffar honom bland tusentals andra segerrusiga Syriza-anhängare på Klafthmonos-torget i centrala Aten minuterna efter det att Tsipras avslutat sitt segertal. Det är trångt och svettigt och ur högtalarna dånar musiken.

Samregerar med nationalister

Några meter bort kramar Amalia Economou, 53, om en väninna. Till vardags är hon nattvakt på en skola i Aten. Men denna natt ska hon bara fira.

– Tsipras är helt rätt ledare för oss, säger hon.

– Nu har vi en regering som håller i fyra år, om inte trycket från utlandet blir för stort.

Senare bekräftade Alexis Tsipras att Syriza är redo att åter bilda regering med det konservativa nationalistpartiet Oberoende greker.

– Tillsammans ska vi fortsätta den kamp som vi inledde för sju månader sedan, sade Tsipras när han framträdde tillsammans med Oberoende grekers partiledare Panos Kammenos.

Enligt de senaste siffrorna får Syriza 35 procent av väljarstödet medan huvudutmanaren konservativa Ny Demokrati får 28 procent. Valdeltagandet blev enligt BBC endast 55 procent.

Economou tror att det blir svåra år till att börja med, men att landet 2019 har återhämtat sig.

– Då har vi kommit ur krisen och kan gå vidare, stolta, utan böjda huvuden.

Den 20-åriga Syriza-anhängaren Christina Tassopoulou hoppas det förnyade förtroendet för Tsipras blir början på en ny era, med en ny mentalitet, i Grekland.

Som många Syriza-anhängare röstade hon nej till åtstramningskraven från långivarna i folkomröstningen i juli. Och hon blev besviken när Tsipras trots löften om motsatsen skrev på ett nytt stödpaket med lån och reformkrav.

– Men livet är inte alltid svart eller vit. Ibland måste man välja grått, säger hon.

Långivarnas krav

Tsipras själv sade i sitt bejublade segertal på torget strax innan att det kommer kräva hårt arbete att få krislandet Grekland på fötter igen efter sex års recession och skuldkris.

– I Europa i dag är Grekland och det grekiska folket synonymt med motstånd och värdighet. Denna kamp kommer att fortsätta i fyra år till.

Under valrörelsen har Tsipras gått i god för att han om han leder även nästa grekiska regering kommer se till att Grekland kommer följa lånevillkoren i det konkursmässiga landets tredje stödpaket sedan 2010.

Stödet består av nödlån på 86 miljarder euro. Men pengarna betalas bara ut om Grekland klarar tuffa budgetmål, privatiserar statliga tillgångar och genomför en rad andra reformer och avregleringar, trots folkligt motstånd.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Grekland

Alexis Tsipras

Syriza