Donald Trump förlorar striden mot Vattenfall

1 av 7 | Foto: AP
Donald Trump förlorar stiden mot Vattenfall.

avGustaf Tronarp

NYHETER

Republikanska presidentkandidaten Donald Trump har motvind.

Nu ger Storbritanniens högsta domstol statliga Vattenfall rätt i striden om elva vindkraftverk nära miljardärens golfbana i Skottland.

Det stormar kring Donald Trump på mer än ett sätt. Inte nog med att den republikanska presidentkandidaten har hamnat i blåsväder efter sina kontroversiella uttalanden – nu har också Storbritanniens högsta domstol gått emot honom.

Elva vindkraftverk

Konflikten handlar om ett stort vindkraftsprojekt i Skottland som svenska Vattenfall ligger bakom. Den skotska regeringen har gett Vattenfall tillstånd att bygga en plattform för elva vindkraftverk i havet utanför staden Aberdeen.

Men Trump har protesterat mot planerna. Enligt honom skulle nämligen vindkraftverken förstöra utsikten från hans golfbana.

Två skotska domstolar har avslagit presidentkandidatens protest. Och nu verkar vindbråket ha blåst över för gott. I dag gick Storbritanniens högsta domstol på Vattenfalls linje, rapporterar AP.

”Kränkande och provinsiellt”

Trump och hans team var inte sena att reagera på beslutet.

I en kommentar beskriver presidentkandidatens kampanjorganisation avgörandet som ”idiotiskt, inskränkt och provinsiellt”.

Vattenfall välkomnar dock beskedet från domstolen.

– Det här är ett viktigt steg framåt. Det förstärker projektets potential att positionera nordöstra Skottland som ett center för innovativ havsbaserad vindkraft, säger projektledaren Andy Paine i en kommentar.

Men framtiden för vindkraftplattformen är ändå osäker. Enligt Dagens Nyheter letar Vattenfall efter nya investeringar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skottland

Vattenfall