Varför ställer så få amerikaner frågan "Varför?"

NYHETER

Politiker stoppar huvudet i sanden

I en nation där det inträffar en masskjutning om dagen borde politiska ledare ställa sig frågan varför.

I USA kör de likt strutsen ner huvudet i sanden och vägrar se några samband med den fria tillgången till vapen.

Jag skriver fria eftersom vilken myndig amerikansk medborgare som helst, som inte tidigare är straffad, kan gå in i en vapenbutik och köpa avancerade skjutvapen.

I inget annat land i världen, oavsett storlek på befolkning, existerar problemet med masskjutningar i den omfattning det gör i USA.

Om man definierar begreppet som en skjutning där fyra personer eller fler dödas så inträffar det i praktiken en per dag i USA.

Läs de orden en gång till.

En per dag.

Någonting är fel i ett sådant samhälle.

Antingen göder den amerikanska drömmen ett större antal psykiskt instabila människor eller så är det den fria tillgången på vapen som är den stora boven.

Men i USA är rätten till vapen helig även i den politiska elitens ögon. En ohelig allians av republikaner och konservativa demokrater vägrar skärpa vapenlagarna trots att nya tragedier utspelas dagligen. Det handlar inte bara om masskjutningar utan också om tiotusentals mord och vådaskjutningar varje år där skjutvapen används.

Vädjar förgäves

Vapenlobbyn i form av NRA, National Rifle Association, satsar stora belopp varje år på att trumma in budskapet att den amerikanska grundalgen ger amerikaner rätten att inneha vapen.

Deras metod för att lösa problemet med masskjutningar är istället fler vapen. Om alla amerikaner hade en pistol med sig skulle de kunna ingripa mot gärningsmännen när de inleder sina massmord och döda dem innan de hinner döda så många.

President Obama har efter varje uppmärksammad masskjutning de senaste åren uppmanat kongressen att skärpta vapenlagarna. Men det spelar ingen roll hur många gånger han vädjar. En massiv majoritet av kongressmän och senatorer vägrar göra några kännbara inskränkningar.

De verkar helt immuna och blinda inför det dagliga dödandet.

Vi vet ännu inte om dådet i San Bernadino var en "vanlig" masskjutning eller en terrorattack. Eftersom förövarna var muslimer kommer den frågan att nagelfaras noga. Annars verkar massmordet ha mycket gemensamt med skolskjutningarna i USA. Paret Syed Farook och Tashfeen Malik kom till julfesten, hamnade i bråk och återvände beväpnade med skjutvapen.

Dra kniv

När folk i delar av världen utan fri tillgång till skjutvapen blir förbannade på varandra kan de dra upp en kniv eller slå någon på käften. Det kan vara illa nog men det blir sällan några massmord.

Terrorhandlingen i Trollhättan tidigare i år då Anton Pettersson attackerade lärare och elever med svärd hade kunnat bli en långt större tragedi om mördaren haft tillgång till automatvapen. Men i Sverige, och de flesta andra länder, är det trots allt svårt att få tag på skjutvapen om man inte har kontakter i den undre världen.

Om händelsen i Kalifornien visar sig vara ett terrordåd finns det en liten möjlighet att politikerna i USA är beredda att agera. För även om den muslimska minoriteten i USA hittills lyckats integrera sig betydligt bättre än många muslimer i Europa så börjar rädslan för hemmasnickrad jihadism öka i USA.

Döda terrorister

För att skydda dig mot terror och med Parisdåden i färskt minne är USA berett att ta till nästan vilka metoder som helst.

Men säker kan man inte vara. Presidentkandidaten Donald Trumps recept för att förhindra nya terrordåd i den franska huvudstaden var att föreslå att alla fransmän skulle få bära vapen så de kan döda terrorister så fort de sätter igång att skjuta.

Att så många dödades var enligt hans åsikt de hårda franska vapenlagarnas fel.

Så förmodligen händer inget i USA den här gången heller. Annat än att vi får se en ny masskjutning imorgon.

LÄS OCKSÅ: Detta har hänt – 14 ihjälskjutna i Kalifornien

ARTIKELN HANDLAR OM