Jan Björklund: ”Pinsamt för Sverige och Löfven”

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

1 av 6 | Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Statsminister Stefan Löfven (S).

Statsminister Stefan Löfven sa först att knivattackerna mot israeler inte är att betrakta som terrorhandlingar - för att sedan ändra sig.

Nu får han hård kritik av oppositionen.

– Det pinsamt, både för Sverige och för Löfven, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Under ett besök i Luleå tidigare i dag sa Stefan Löfven i en intervju med TT att höstens många knivdåd mot israeler inte är att betrakta som terrorhandlingar.

– Det finns en internationell klassificering när det är, respektive inte är det. Vad jag vet är det inte klassificerat som terrorism, sade Löfven.

En stund senare ringde han upp TT och förtydligade:

– Jag syftade på att det inte är klarlagt om de här knivdåden har varit organiserade av någon terrorklassificerad organisation. Men attackerna i sig bör däremot betraktas som just terrorhandlingar.

Händelsen kommer bara dagar efter att utrikesminister Margot Wallström (S) fått kritik av den israeliska regeringen efter att ha pratat om ”utomrättsliga avrättningar” under en debatt i riksdagen. Stefan Löfven har tagit sin utrikesminister i försvar. Den israeliska regeringen har varit kritisk vid flera tillfällen sedan Sverige förra året erkände staten Palestina.

I SVT:s Agenda i går sa Wallström att hon misstolkats och att hon tog upp utomrättsliga avrättningar för att belysa ett folkrättsligt fenomen och hur allvarligt det är. Hon upprepade att hon klart och tydligt fördömt knivattackerna.

– Det är väldigt tråkigt att det blir kraftiga reaktioner på felaktiga grunder, sa hon.

Björklund kritisk

Liberalernas partiledare Jan Björklund är mycket kritisk till statsministerns uttalande under dagen och till det Wallström tidigare sagt.

– Det pinsamt, både för Sverige och för Löfven. Regeringen har fått ägna sig åt en lång rad förtydliganden utifrån vad de sagt. Det handlar både om vad Löfven och Wallström sagt, de anser sig missförstådda gång på gång, säger han.

Björklund menar att det är helt rimligt att den israeliska regeringen reagerat.

– Uttalandet av Wallström var en grov anklagelse, eller om man ska kalla det misstänkligörade. När det gäller Löfven är det bara okunnighet, vilket är pinsamt.

Liberalledaren säger att regeringen fört en obalanserad politik när det gäller konflikten mellan Israel och Palestina.

– Sverige hade både under Göran Perssons tid och under Alliansregeringen en mer balanserad inställning i konflikten. Med Margot Wallström har Sverige blivit mycket mer ensidigt pro-palestinskt och anti-israeliskt. Det har inneburit att vår relation med den ena parten nu är djupfryst och vi kan inte tala med båda parterna på ett likartat sätt längre.

”Oskickligt skött”

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström är även hon kritisk till uttalanden från Wallström och Löfven.

– Utrikesministerns uttalande tycker jag med fog att man kan tolka som hon indirekt anklagar Israel för utomrättsliga avrättningar. Uppenbarligen tycker statsministern att hon uttryckt sig rimligt, det tycker inte jag. Det var ogenomtänkt och skadar våra relationer med Israel, säger hon.

Även hon tycker att regeringen fått gärna sig för mycket tid åt förtydliganden och tillrättalägganden.

– Det är oskickligt skött och till skada för Sverige, säger Enström.

Tidigare S-ministern Jens Orback, i dag generalsekreterare på Palmecentret, är inte kritisk till hur regeringen skött Israel/Palestina-frågan.

– Jag tror att det här bottnar i att Israel hade en avvikande mening när det gäller Sveriges erkännande av Palestina. Och då ligger det inte långt borta att man också gör en del högljudda och ibland kanske medvetna missförstånd. Det spelar nog inte så stor roll vad man säger när någon är lite irriterad på en.