Karin Söder är död – blev 87 år gammal

Karin Söder är död.

Hon var Centerpartiets partiledare mellan 1985 och 1987 och därmed Sveriges första partiledare för ett riksdagsparti.

Hon blev 87 år.

Den tidigare centerledaren Karin Söder är död, skriver Dagens Nyheter.

Enligt tidningen dog hon i Täby för en vecka sedan.

Karin Söder var tidigt en av de mest inflytelserika kvinnliga politikerna i Sverige. När Thorbjörn Fälldin bildade regering 1976 blev hon landets första kvinnliga utrikesminister, en post hon blev kvar på fram till regeringens fall 1978.

Hon blev partiledare för Centerpartiet 1985. Söder tvingades avgå två år senare på grund av en sjukdom.

Efterträdaren blev Olof Johansson.

– Det är ett tråkigt men inte särskilt oväntat besked. Hon är en person som verkligen kan kallas för en av de stora banbrytarna i svensk politik. Som Sveriges första kvinnliga partiledare och utrikesminister är hon historisk, säger han när Aftonbladet når honom på lördagskvällen.

Vad kännetecknade henne som politiker?

– Hon hade en oerhört stor social kompetens, det spelade stor roll i hennes roll som partiledare och minister.

Löfven: ”Sorgligt besked”

Statsminister Stefan Löfven har kommenterat Söders bortgång i ett pressmeddelande. Han kallar henne för en ”föregångare i svensk politik”.

”Det är ett sorgligt besked att Karin Söder har gått bort. Som Sveriges första kvinnliga utrikesminister och partiledare bröt hon ny mark och inspirerade. Hon var också en viktig röst för nedrustning och fred i världen”, skriver han.

Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin beskriver henne också som en mycket betydande person och en stor politiker.

– Som kvinnlig politiker så måste jag säga att hon var har varit en väldig viktigt förebild. När jag blev partiledare så fick jag flera väntade samtal, men jag fick också ett oväntat samtal. Hon ringde, och hon stöttade verkligen kvinnor och gjorde det hela sitt liv. Hon fick ju ett långt liv men också ett väldigt viktigt liv som kvinna, och kanske ett underskattat liv politiskt då hon ibland glöms bort när man talar om politiker som gjort skillnad, säger Mona Sahlin till Aftonbladet.

– Jag kommer kommer minnas hennes med stor värme.

Även utrikesminister Margot Wallström kommenterade på lördagskvällen Karin Söders bortgång.

”Karin Söder var en pionjär: Sveriges första kvinnliga partiledare och utrikesminster. Vila i frid”, skriver hon på Twitter.

Vänsterpartiets tidigare ledare Lars Ohly skrev även han några ord på Twitter.

”Karin Söder var Sveriges första kvinnliga utrikesminister och partiledare. Hon bröt ny mark och var en förebild för många”, skriver Ohly.

Lööf: ”Unik banbrytare”

Med anledning av Karin Söders bortgång har Centerpartiets partiledare Annie Lööf och partisekreterare Michael Arthursson skrivit ett minnesord över henne, som publicerades på partiets webbsida på lördagskvällen.

De skriver hur ”hennes engagemang har visat vägen för många andra kvinnor i politiken” och beskriver Söder som en ”unik banbrytande förebild i svensk politisk historia”, en person som hade ”en stark ideologisk kompass under hela sin politiska bana, och visade hur ideologi kan omvandlas till handling i sin dagliga gärning”.

Andra centerpartister om Söder

Även förre detta partiledaren Maud Olofsson hyllar Karin Söder. Hon beskriver henne som ”en oerhört varm och generös människa” och kallar henne en av de viktigaste ledarna i modern svensk politisk historia.

– Det var hon som visade vägen för mig och för många andra kvinnor. Hon är en gigant inom svensk kvinnlig politisk historia, säger Olofsson.

Maud Olofsson säger att hon kommer att minnas många av Karin Söders politiska gärningar. Däribland hur hon fick de nordiska länderna att samarbeta i frågan om apartheid i Sydafrika, hennes kamp mot kärnkraft samt för barn rättigheter och för utbyggnaden av den öppna förskolan, som gjorde det möjligt för fler kvinnor att komma ut i yrkeslivet.

– Vi hade en väldigt nära och väldigt personlig relation. Hon var alltid intresserad av den samtida politiska debatten och jag kunde alltid vända mig till henne och få goda råd.

En annan centerpartist som under kvällen delat med sig av sina tankar efter Söders bortgång är tidigare Miljöminister Lena Ek. I ett längre Facebook-inlägg skriver hon bland annat:

”Jag är mycket sorgsen ikväll efter att ha nåtts av budet att Karin Söder gått bort. Hon var en fantastisk människa, varm och rolig, kunnig och allmänbildad, omtänksam och tuff, politiskt smart och deklamerade Selma Lagerlöf och Fröding som vore hon på Dramatens scen.”

Karin Söder föddes 1928 i Värmland. Hon blev 87 år och dog i Täby den 19 december i år.

Publisert: