Gunnar Hökmark: En rädd regim gör så här

avJohn Granlund, Niklas Eriksson

Foto: Foto: Jerker Ivarsson
Gunnar Hökmark (M).

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) är stolt över att ha portats från Ryssland.

– En regim som gör det här gör det för att den är rädd och innerst inne är den svag, säger han.

Fyra av svenskarna som portats från Ryssland är Moderaterna Lena Adelsohn Liljeroth, Anna Maria Corazza Bildt, Marietta de Pourbaix-Lundin och Gunnar Hökmark.

EU-parlamentarikern Hökmark skriver på Twitter att han är stolt över att finnas med på listan.

– Ryssland stänger ner sig mer och mer och det handlar om en i grunden rädd regim som förändrar Ryssland till det sämre och avskärmar landet mer och mer, säger Gunnar Hökmark.

– Med invasionen av Krim och krisen i Ukraina så har regimen Putin, som det nu så synbarligen handlar om, ställt sig i konflikt med övriga Europa och övriga världen. Och som led i det uppträder man allt mer aggressivt.

Ett sätt att markera

Han fick beskedet av UD och att han tror att de personer som finns med på listan är det för att Ryssland vill markera sitt ogillande.

Han tror att hans engagemangen i EU-parlamentet för samarbete mellan EU och Ryssland samt hans deltagande i debatten i Sverige har satt honom på listan.

Hökmark säger också att enskilda händelser som denna inte ska tillmätas för mycket ”logik eller rationalitet”, utan att de måste ses som delar i en helhet.

– En regim som gör det här gör det för att den är rädd och innerst inne är den svag, den vågar inte inte låta människor med en annan uppfattning komma till tals eller exponeras för en medborgare i det ryska samhället, säger Gunnar Hökmark.

Sörjer inte

Tidigare riksdagspolitikern Marietta de Pourbaix-Lundin (M) kopplar sin plats på listan till att hon deltagit ett flertal valövervakningar i Ryssland och att hon varit kritisk till invasionen av Krimhalvön i Europarådet där hon satt på uppdrag av riksdagen.

– Det är en bekräftelse på att jag har träffat rätt och trampat på alla ömma tår när det gäller Ryssland. Det är inte ett demokratiskt land, de lever inte upp till mänskliga rättigheter och det är inte en rättsstat.

Samtidigt sörjer hon inte över att inte kunna åka till Ryssland.

– Det är inget land jag skulle åka på semester till.

”Ändrar inte mitt engagemang”

Anna Maria Corazza Bildt (M) kommenterar portningen på Twitter:

”Att vara med i denna listan ändrar inte mitt engagemang för folket i Ukraina” skriver hon på svenska. Hon kommenterar även beskedet om att hon är med på listan på engelska:

”Jag kommer att stå upp än mer för folket i Ukraina och för fred och frihet”

ARTIKELN HANDLAR OM