Polisen: Har säkert flera tjejer på gång

Av: Caroline Hougner

Publicerad:
Foto: BJÖRN LINDAHL

Ett typfall menar polisens utredare Pierre Voltaire.

– Man ser ganska tidigt vad han är ute efter, säger han och är övertygad om att mannen har fler småflickor på kroken.

Polisens it-avdelning har tagit hand om Marias dator i hopp om att kunna spåra mannen som sedan april  chattat med flickan på Minecraft. Stämmer det mannen själv sagt till flickan är han 21 år och kommer från Norge.

En del av strategin

Det är inte omöjligt menar Pierre Voltaire, eftersom en del av pedofilens strategi är att visa bild på sig själv och i det här fallet även sin skåpbil, för att flickan inte ska bli rädd när han dyker upp.

– Det viktiga nu är att lokalisera honom och se vem han är. Han har säkert flera tjejer på gång, säger han och har kontaktat polisen i Norge.

 – Förmodligen har han hållit på länge. Kanske har han gått längre med andra?

Svårt att märka övergången

I Marias fall rubriceras det som ofredande då hennes pappa upptäckte chatten i ett tidigt skede och fick bubblan att spricka.

– Pappan bröt förtrollningen och när dottern läste allt i sitt sammanhang förstod hon ju direkt vad det handlade om, berättar Pierre Voltaire och menar att det är näst intill omöjligt att märka övergången från oskyldigt prat till pedofila fantasier.

Undermedvetet dras barnen in i spelvärlden där det är lätt att blanda ihop sin spelfigur med det egna jaget när man chattar med andra spelare.

Minecraft är ju ett rollspel. Mannen ikläder sig rollen som liten pojke och söker kontakt med en flicka att bli kompis med. Nästa steg är att prata med henne. I det här fallet valde han Skype, säger Pierre Voltaire som känner igen mönstret.

”Blir allt mer fysiskt”

Han går väldigt försiktigt fram, men är på hela tiden. Berömmer henne, öser kärleksfulla ord över henne och vill att hon ska fotografera sin katt.

– Det verkar ju oskyldigt, men blir allt mer fysiskt. Han pratar om att träffas, äta tårta, bada, mysa och kramas. Inget  snuskigt på något sätt. Han vet precis var gränsen går, påpekar Pierre Voltaire och menar att det är en del av problemet om polisen vill gripa in.

– Spelbolagen är inte skyldiga att lämna ut några personuppgifter och gör det sällan om vi inte kan bevisa att ett brott begåtts. Därför är det så viktigt att föräldrarna själva har koll. De är de enda som kan stoppa det här i tid.

*Aftonbladet har sökt Mojangs VD som ansvarar för Minecraft, men varken han eller företagets grundare har återkommit.

Publicerad: