Kumla

Lasse, 47, hjälpte polisen jaga rånare – på sin motorcykel

Av: 

Julia Wågenberg

NYHETER

När Lasse Carlbark, 47, åt lunch med sina kollegor fick de se tre män i rånarluva passera – på cykel.

Hack i häl följde en polis.

– Jag ropade åt henne att jag har en motorcykel och så drog vi iväg, säger Lasse Carlbark, som tidigare vunnit flera mästerskapsmedaljer i roadracing.

Vid lunchtid på torsdagen satt Lasse Carlbark, 47, tillsammans med sina kollegor och åt lunch i Kumla i Närke. Han är tidigare SM-mästare i det han kallar för "Formel 1 på motorcykel" – roadracing – och hans motorcykel var parkerad i närheten av restaurangen.

Plötsligt kom en man cyklandes förbi. På huvudet hade han en rånarluva. Efter följde ytterligare två män på cykel, även de maskerade i rånarluva.

– Jag hajade till och tänkte att de spelar väl in någon youtubefilm, säger Lasse Carlbark.

”Fattade att det var allvar”

Sedan sprang en polis förbi. Det fick Lasse Carlbark att agera omedelbart.

– Jag fattade att det var på allvar. Jag hoppade över ett staket och ropade till polisen att jag har en motorcykel. Vi fick på oss varsin hjälm, hon satte sig bakom mig och så drog vi iväg, säger han.

Vid 13.30 hade polisen fått larm om ett väpnat rån mot en guldsmedsbutik i Kumla. Lasse Carlbarks tillfälliga uppdrag tillsammans med polisen blev att försöka få tag på de misstänkta rånarna.

Motorcykeljakten pågick i omkring 20 minuter, berättar han. De sökte igenom centrala Kumla och bostadsområden därikring – men hittade inga som liknade männen på cyklarna.

– Jäkla skit, tänkte jag. Vi åkte tillbaka till city och då bad polisen mig att stanna. Hon gick fram till ett gäng killar. Jag antar att hon fått signalament. Hon gav mig en blick och jag förstod att hon ville att jag skulle stanna, säger Lasse Carlbark.

Berömmer polisen

Fler poliser anlände och tre män greps, som nu är misstänkta för rån. NA.se var först med att berätta om händelsen. Rikard Hiller, vakthavande befäl vid polisen i Örebro län, bekräftade för tidningen att flera gärningsmän flytt på cykel.

–  Jag har förstått det som att de fått hjälp av en av allmänheten och en polis hoppade på en motorcykel.  Generellt tycker jag att det är bra när vi har hjälp av vittnen och allmänheten men man ska tänka på sin egen säkerhet, sa han.

Lasse Carlbark är fortfarande tagen av polisens "iskalla" sätt att hantera situationen.

– Jag vart så impad av henne. Hon var så cool. Jag hade ju kunnat vara vilken klantskalle som helst, men hon bara slängde sig upp på motorcykeln och vi körde iväg, säger han och berättar att han inte haft kontakt med polisen efter insatsen.

– Jag har inte hunnit prata med dem. Men de dyker väl upp på jobbet en dag och bjuder på fika, säger Lasse Carlbark.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kumla