Ikea varnar i USA efter dödsolyckor

avChristoffer Malm

Går ut med uppmaning: Använd väggfästen till möblerna

Efter att två barn har dött under Ikea-byråer varnar företaget och en amerikansk myndighet för att 27 miljoner möbler kan vara livsfarliga.

– Det har varit två olyckor i USA där Malm-möbeln varit involverad, säger Tina Kargum, informationschef på Ikea Sverige.

Foto: IKEA
Ikea-byrån Malm.

Under 2014 dog två små barn i USA efter att Ikeas byrå Malm välte över dem.

I februari förra året avled en tvåårig pojke efter att en Malm-byrå vält och klämt fast honom mot sängen. I juni förra året avled ett nästan tvåårigt barn efter att ha fastnat under en mindre Malm-byrå, uppger USA Today.

”Använd väggfästen”

Och den sortens olyckor är tyvärr vanliga i USA. Därför har en amerikansk konsumentsäkerhetsorganisation lanserat en kampanj tillsammans med det stora möbelföretaget, enligt Tina Kargum, kommunikationschef på Ikea Sverige.

– Vi vill öka kunskapen kring vikten av att använda väggfästen för att på så vis undvika olyckor, efter att den här problematiken har uppmärksammats i USA, säger hon.

"Ställ undan möblerna från barn"

Ikea uppmanar nu sina amerikanska kunder att ställa undan sina Ikea-byråer och -garderober där barn inte kan komma åt dem – till dess att möblerna har fästs i väggen.

Därför erbjuder Ikea nu gratis väggfästen till hela 27 miljoner sålda möbler i USA. Sju miljoner av dem är Malm-byråer.

– Som jag förstår det så har det varit två olyckor i USA där Malm-möbeln varit involverad. Då engageras Ikea USA i denna viktiga samhällsfråga för att förklara vikten av att använda väggfästen för att undvika olyckor, säger Tina Kargum.

Ingen kampanj i Sverige

Ikea har inga planer på att genomföra en liknande kampanj i Sverige.

– Det är inget vi har diskuterat. Men självklart är säkerhet alltid viktigt, och det är viktigt att man följer våra säkerhetsinstruktioner, säger Tina Kargum.

Texten uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ikea