Gripna polska män släppta av polisen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 16

NYHETER

Efter demonstrationen i dag grep polisen tre polska män, misstänkta för misshandel.

Vid 21-tiden försattes alla tre på fri fot.

– Åklagaren fattade beslut om att inte anhålla dem, säger Fredrik Nylén på Norrmalmspolisen.

En av dem sympatiserar med den högerextrema gruppen Nordisk ungdom på sociala medier.

Tipsa | Aftonbladet

Tidigare idag samlades ett 100-tal personer på Norrmalmstorg i Stockholm för en demonstration mot flyktingar. Strax efter, när demonstranter och motdemonstranter lämnade torget, inträffade en attack i korsningen Regeringsgatan/Hamngatan.

Polska medborgare

Polisen var snabbt på plats och kunde gripa tre personer.

– Det är tre polska medborgare. Samtliga är födda 1993, säger Fredrik Nylén, arrestbefäl på Norrmalmspolisen i Stockholm.

Han uppger att de tre männen på olika sätt har kopplingar till Sverige.

– Alla bor och arbetar mer eller mindre i Sverige.

Två av de gripna misstänkta gärningsmännen hade halsdukar från det polska fotbollslaget Lech Poznan. En av dem hade också en blåvit mössa med texten ”Lech Poznan”.

De hade också polska flaggor på stängerna som de, enligt vittnesuppgifter till Aftonbladet, använde som tillhygge mot de personer som attackerades.

Fortfarande misstänkta

Vilka kopplingar de tre misstänkta har till demonstrationen och organisationerna som deltog är i nuläget oklart men en av dem visar öppet sin sympati med högerextrema Nordisk ungdom på sociala medier. Han har också publicerat bilder från demonstrationen och uttryckt sitt stöd för en av talarna.

De tre unga männen misstänks fortfarande för misshandeln på Hamngatan/Regeringsgatan men åklagaren har fattat beslut om att inte anhålla dem.

Aftonbladet talade med fyra personer som ska ha attackerats av de tre männen. De berättade att de varit på Norrmalmstorg och deltagit i motdemonstrationen. När de lämnade torget mötte de demonstranter från ”Folkets demonstration”.

– Vi sa till dem att vi skulle gå åt olika håll. Då flög de på oss med sina flaggstänger, säger Tess Asplund.

Hennes kamrat Alex Monsalves blev slagen till marken.

Publicerad:

LÄS VIDARE