Sara Danius: ”Behöver stödet nu”

avJosefin Silverberg

Akademiledamoten Sture Allén tillbakavisar att Frostensonfalangen i dag ska ha ett krismöte om förtroendet för ständiga sekreteraren Sara Danius.

På sin Facebooksida skriver Danius om det stöd hon fått:

”Varmaste tack för allt stöd. Jag behöver det nu!”

Det har åtta ledamöter som röstade emot att utesluta Katarina Frostenson kommer att samlas i dag för att diskutera den pågående krisen och förtroendet för Akademiens ständiga sekreterare, Sara Danius.

Enligt ledamoten Sture Allén blir det dock inget krismöte idag, säger han till Malou efter tio.

Istället blir det sammanträde som vanligt imorgon torsdag.

Själv har hon varit sparsmakad med kommentarer men har efter Peter Englunds, Kjell Espmarks och Klas Östergrens avhopp sagt att hon kommer att sitta kvar så länge hon orkar.

Vännerna ger stöd

På Danius Facebook-sida väller stödet för henne in, flera vänner till henne kommenterar att hon är stark och att de står bakom henne. De kommentarerna värmer henne kommenterar hon nu.

”Varmaste tack för allt stöd. Jag behöver det nu!”, skriver Danius.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius.

Under onsdagskvällen delar Svenska Akademien ut Nordiska priset till författaren Agnetha Pleijel och Akademien har i ett pressmeddelande sagt att de avböjer att kommentera den senaste tidens händelser för att Pleijel ska få stå i strålkastarljuset.

Jan Guillou: ”Frostenson måste avgå”

Flera personer har uttalat sig om ordkriget mellan ledamöterna i Svenska Akademien och flera menar att det påverkar Sveriges anseende i världen. Ledamoten Katarina Frostenson, med kopplingar till den så kallade Kulturprofilen som enligt DN bland annat har läckt namnet på Nobelpristagare i litteratur måste avgå, anser författaren Jan Guillou.

– Om hon inte gör det så går de under, jag kan inte se något annat, säger Jan Guillou i P1-morgon.