Beslutet: Förbjuder vilda djur på cirkus

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Förbjuds på cirkusar i Danmark.
Foto: Bill Sikes / TT / NTB Scanpix
Förbjuds på cirkusar i Danmark.

Vilda djur som till exempel elefanter är snart ett minne blott i Danmark. På fredagen ingick danska regeringen och oppostionspartier ett avtal om ett förbud, skriver danska Berlingske.

Nu blir det förbjudet att ha vilda djur på cirkus. Det har den danska regeringen, Dansk Folkparti och Socialdemokraterna slutit avtal om som ska skrivas under efter påsk, skriver danska Berlingske. Sedan 50 år tillbaka har det varit förbjudet att ha rovdjur i manegen men tre däggdjur – zebror, elefanter och sjölejon – har inte berörts av någon lag, fram till nu.

Dock finns det tre elefanter, hos cirkus Arena, som får lov att fortsätta, enligt Simon Kollerup (S). Man ska förbättra djurskyddet för dessa tre, understryker han.

– För oss är det viktigt att djuren har det bra. De gäller också cirkuselefanterna som lever i en stressig miljö. Därför har vi kommit fram till att det här är de sista elefanterna som kommer att finnas på cirkus i Danmark, säger Simon Kollerup enligt danska Berlingske.

De tre oppostionspartierna vill dock också låta de tre nuvarande cirkuselefanterna gå i pension.

Ska förbjudas i Sverige

Danmark är inte först ut med denna typ av förbud. Bland annat har man infört samma förbud i Indien. Och i Sverige ska elefanter och sjölejon förbjudas på cirkusar. Detta framgår i ett förslag till en ny djurskyddslag som regeringen presenterat. Där framgår det att det ”saknas praktiska förutsättningar för att hålla elefanter och sjölejon på cirkus på ett sätt som tillåter djuren att bete sig naturligt". Den nya lagen kan bli verklighet den första april nästa år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN