Tjänsten som döljer ip-nummer är här

Grundarna bakom Pirate Bay lanserar Ipredator

Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm och Peter Sunde.
Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm och Peter Sunde.

Pirate Bay-grundarnas anonymiseringstjänst Ipredator kan börja fungera i skarp version redan till helgen.

Då skickas inbjudningar ut till de 170 000 personer som står i kö för att dölja sin identitet på nätet.

Tjänsten utlovades redan för någon månad sedan men har dragit ut på tiden. Men nu betatestar omkring 13 000 personer tjänsten och sedan är det dags för alla dem som väntar på att få gömma sitt ip-nummer med Ipredator. Allt fler betatestare har släppts på och piraterna bedömer nu att tjänsten är så stabil att den är mogen för lansering i full skala.

”Imponerande siffror”

Peter Sunde som är The Pirate Bays talesman är själv överraskad över det stora intresset.

– Det är imponerande siffror och det skrämmer mig. Jag skulle hellre se att man kunde slippa den här typen av tjänster men de nuvarande Stasiregimerna gör dem nödvändiga, säger Sunde.

Priset kommer att ligga i storleksordningen 40–50 kronor i månaden. Bakom tjänsten ligger främst de tre fängelsedömda piraterna Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij, men också ett kluster av andra personer som hjälper till.

– Det ska startas en stiftelse som ska ta emot pengarna och vinsten kommer att gå till internetprojekt, säger Sunde som understryker att Ipredator inte kommer att lagra någon information om användarna.

Samarbete

Tjänsten ska genomföras i samarbete med Trygghetsbolaget i Lund som ligger bakom den kommersiella anonymiseringstjänsten Relakks. De två tjänsterna ska ha en gemensam kundtjänst.

– En anledning att vi vill jobba med dem är att vi inte kan ha en egen kundtjänst. Vi har egen maskinpark men vi använder deras plattform, säger Sunde.

Maskinerna kommer också att vara placerade i Sverige för att minska risken för övervakning från FRA, enligt Sunde.

Bloggsök - Svensk bloggsökmotor - Bloggportalens sökmotor

TT

Publisert: