Nyheter

Ministerns löfte: alla får pengar

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

”De som inte är med i A-kassan måste gå med omedelbums”

Ingen som efter nyår går från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen ska stå utan pengar.

Det lovar nu arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

– Jag kan garantera att alla kommer att få ersättning.

Sven Otto Littorin.
Sven Otto Littorin.

Vid årsskiftet blir regeringens så kallade rehabiliteringskedja verklighet för runt 15 000 personer.

En del av dem har då varit sjukskrivna i maximalt tillåtna 914 dagar. Andra lämnar den tidsbegränsade sjuk- eller aktivitetsersättning, det som brukar kallas förtidspension, och som med de nya reglerna inte längre finns att få. För att de här personerna inte ska stå på bar backe har regeringen bestämt att de ska få plats i en arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen.

”En bro”

"En bro" mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som regeringen väljer att kalla det. I dag blev det klart vilken slags inkomst de här människorna ska leva på. Som lägst blir den drygt 4 906 kronor per månad. Som högst 14 960 kronor. Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin lovar:

– Alla ska få sina pengar.

Den som går med i den tre månader långa arbetslivsintroduktionen får rätt till aktivitetsstöd. Hur mycket var och en får beror på den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). Den som är medlem i en a-kassa och når taket på 18 700 kronor i månaden får den högsta ersättningen. Den som inte är med i a-kassan får grundbeloppet 320 kronor per dag, eller 6 402 kronor i månaden. Den som helt saknar sjukpenninggrundande inkomst garanteras 223 kronor per dag, alltså knappt 5 000 kronor varje månad.

Sven Otto Littorin har tre råd att ge till den som vill ha rätt summa pengar i rätt tid:

– Är man inte med i en a-kassa så ska man gå med omedelbums. Man ska också rapportera till Arbetsförmedlingen och till a-kassan att man är på väg in i den här introduktionen. Det vill säga tacka ja till att gå med. Den som tackar nej till arbetslivsintroduktionen kommer efter nyår att helt stå utan ersättning. Alla som går med ska få pengar den 25 januari, lovar Sven Otto Littorin. Men han vågar inte lova att alla kommer att få rätt summa pengar, alltså den nivå som grundas på SGI:n.

Individuellt anpassad

– Om det är någon som inte hinner få den inkomstrelaterade ersättningen så får man alltid 223 kronor per dag, säger ministern.

För att få rätt till ersättningen krävs inte att man deltar till 100 procent. Även den som deltar på 50 eller 25 procent ska även de få sina pengar.

– Det handlar inte om åtta till fem jobbsökarkurs. Det är individuellt anpassat och utformat hela tiden, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Den som efter tre månaders introduktion fortfarande inte klarar av ens den enklaste sysselsättning har rätt att gå tillbaka till sjukförsäkringen.

– Är man sjuk så går man tillbaka till sjukersättningen, säger Husmark Pehrsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: