Så granskar du granskaren

avLinda Hjertén

Med Ipred-koll kan du se om någon krävt ut uppgifter om din IP-adress.

Webbtjänsten Ipred-watchlist varnar när fildelare används.

Med ett snabbt tangenttryck kan du kolla om någon krävt ut uppgifter om din IP-adress.

Webbtjänsten Ipred-watchlist, eller Ipred-koll, startades för bara några veckor sedan men har redan fått både mycket uppmärksamhet och många användare.

Tjänsten, som är gratis, bygger på att frivilliga människor över hela Sverige går ut på landets tingsrätter för att se om det inkommit några "Ipred-anmälningar" från upphovsmän mot misstänkta illegala fildelare.

Ger varning

Hittar dessa frivilliga några anmälningar matar de in alla anmälda IP-nummer på Ipred Watchlist. Alla IP-nummer som finns anmälda får då ett varningsmejl om att de anmälts.

Varningen ger då fildelaren en chans att "rensa upp på skrivbordet" innan en eventuell husrannsakan.

– Det har funkat skitbra. Vi har redan fått in ett par rapporter och har 10 000 besökare, efter bara några dagar. Det har växt explosionsartat, säger skaparen Jacob Hansson till Sydsvenskan.

Inte säkert

Men tjänsten är ännu inte helt säker.

– Nej det är klart att man inte kan lita på att det här ska vara helt säkert. Poängen är att om man har skrivit upp sin IP-adress här har man oändligt mycket större chans att bli varnad än om man inte gör det, säger Hansson till Metro.

Han säger att han startade tjänsten av flera skäl.

– Jag startade tjänsten dels för att Ipred är en rättsvidrig lag som inte borde få finnas i ett demokratiskt samhälle. Jag hoppas kunna hålla igång debatten. Dels är det ett experiment med den sociala webben.