Nyheter

Påven vill nå ”full gemenskap” med ultrakonservativa

NYHETER

Lyfter bannlysning av katolskt prästbrödraskap

Påven Benedikt XVI lyfter bannlysningen av det ultrakonservativa katolska prästbrödraskapet S:t Pius X (SSPX) som hyser högerextremister och Förintelseförnekare och som väckt stor uppståndelse i Sverige.

Benedikt XVI.
Benedikt XVI.

”Jag har inspirerats av den Helige Ande att ta detta steg, och det är min förhoppning att vi snart ska nå full gemenskap”, skriver påven i sitt dekret enligt ett pressmeddelande från Stockholms katolska stift.

SSPX bildades 1969 av den franske ärkebiskopen Marcel Lefebvre. Han var kritisk till att katolska kyrkan förändrades i modernare riktning. Brödraskapet bannlystes i slutet av 1980-talet med olaglig biskopsvigning som motivering.

Uppdrag Granskning

SSPX väckte stor uppmärksamhet i Sverige häromveckan när Sveriges Televisions Uppdrag Granskning rapporterade att det hyser högextremister och Förintelseförnekare och att Svenska kyrkan upplåtit kyrkor för brödraskapet.

Men enligt Stockholms katolska stift har SSPX:s nuvarande ledare, biskop Bernard Fellay, i ett brev till påven bland annat betonat att brödraskapet ”vill vara en del av familjen och förbli katoliker och lägga all vår kraft i tjänst för Kristi Kyrka...”.

Anders Arborelius, katolsk biskop i Stockholm, välkomnar beskedet:

”Framför allt välkomnar jag att det innebär att de tydligt och klart har tagit avstånd från rasistiska och anti-semitiska uttalanden som gjorts av personer i deras krets”, skriver han.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter