Nyheter

Fritzl erkänner sig skyldig – började gråta i rättssalen

Av: 

Linda Hjertén

Erik Wiman

NYHETER

Åklagaren lät juryn känna stanken från källaren

St.Pölten/Stockholm Gråtande berättar Josef Fritzl för rätten om sin barndom och mammans slag.

Sedan erkänner den tyranniske fadern som spärrade in sin familj i 24 år sig skyldig till incest, våldtäkt och olagligt frihetsberövande.

–  Jag har känt skuld i 24 år, säger han.

Ledd mellan två säkerhetsvakter kom en tärd, nervös och blek Josef Fritzl in i rättssalen 119 i St.Pölten i Österrike vid halv tio i förmiddags.

Den 73-årige ingenjören vägrade att visa sitt ansikte för fotograferna. I stället gömde han sitt ansikte bakom en blå pärm och vägrade svara på det samlade pressuppbådets frågor.

"Jag är rädd"

– Jag är rädd, sade han till sin advokat Rudolf Mayer strax innan domaren läste upp åtalspunkterna.

Åklagaren Christiane Burkheiser sa under inledningen av rättegången att Fritzl under den långa utredningen aldrig visat några tecken på ånger eller betett sig som att han gjort något fel.

Men Fritzl menar att så inte är fallet. Hans advokat Rudolf Mayer förklarade före rättegången att hans klient ångrar sina handlingar och att han var nervös.

– Jag har känt skuld i 24 år, säger Fritzl genom sin advokat i rättssalen och fortsätter:

– Jag brydde mig om barnen och såg dem som en andra familj.

Stanken från källaren

Åklagaren gjorde en stark inledning.

–  Ingen kan egentligen föreställa sig vad som hände där nere. De första nio åren levde offret på elva kvadratmeter, tidvis med tre små barn och barn i magen, säger åklagaren.

Med hjälp av en ljuspenna visade hon hur lågt det var i taket, 1,74 meter. Christiane Burkheiser försökte även målande förklara för juryn hur små ytor som Elisabeth och barnen hade att röra sig på i det 11 kvadratmeter stora fängelset. Hur de levde där utan varmvatten, dusch, värme och framför allt utan dagsljus och frisk luft.

"Lukta!"

Därefter tog åklagaren fram ett tygstycke som jurymedlemmarna fick lukta på. Tygstycket, samt andra föremål som åklagaren hade med sig, är beslag från källaren och ska visa hur vidrig stanken var där nere där familjen levde. Hur möglet och skiten luktade.

– Lukta! uppmanade Burkheiser.

Efter åklagarens inledning vädjade Fritzl advokat till juryn att försöka bortse från sina känslor och se Fritzl, som av många kallas för ett "monster", som en människa.

– Ni måste lägga undan känslorna, annars är ni inte vuxna det här fallet, sa han.

Förnekar mord

När åtalspunkterna lästes upp förnekade den gamle mannen mordet på den lilla sonen, tvillingpojken Michael, som avled i källaren strax efter födseln 1996. Han förnekar även att han skulle hållit sin familj som slavar.

Men däremot erkänner han sig skyldig till incest och olagligt frihetsberövande – och delvis skyldig till de dryga 3 000 våldtäkterna av dottern.

En av Fritzl advokater förklarade det hela med orden:

– Incest och inspärrade människor har funnits i alla tider.

– Vad är det som gör det här fallet så exceptionellt? Om han verkligen hade varit ett monster hade han dödat dem (familjen) och då skulle ingen ha uppmärksammat det här, säger advokaten.

Började gråta

En bit in i rättegången, när Josef Fritzl skulle berätta om sin barndom och om övergreppen hans mamma utsatte honom för, började han att gråta. Med låg röst berättade han:

– Jag var ett oönskat barn. Jag har känt mig ensam hela mitt liv.

73-årige Fritzl hade tårar i ögonen när han sa hur han försökte undvika mammans slag genom att gömma sig under en symaskin och bakom vedförrådet i lägenheten.

– Min barndom var hård. Min mamma ville inte ha mig, hon var ju redan 42 år när jag föddes, och hon behandlade mig därefter.

Kom för att våldta

Fritzl riskerar att dömas till livstids fängelse. Domen tillkännages på fredag.

I morgon ska ett elva timmar långt videoförhör med dotter Elisabeth Fritzl spelas upp i rätten. Elisabeths historia om sitt 24 år långa helvete beskrivs som så fruktansvärd att flera pauser är inplanerade så att jurymedlemmarna kan hämta andan.

Hon berättar där bland annat om hur hennes pappa inte pratade med henne alls de första åren i fångenskap, hur man bara kom ner i källaren för att våldta henne och hur han straffade henne genom att stänga av ljuset.

”Förtjänar den inte”

Utanför Landesgericht i St.Pölten var journalister på plats redan före gryningen. Alla Europas största tv-kanaler har sina egna sändningsbussar parkerade utanför domstolsbyggnaden.

– På ett sätt är det synd att Josef Fritzl får den här uppmärksamheten. Han förtjänar den inte säger Jennifer Frank, reporter på statsägda tv-kanalen ORF.

Hotbilden mot Josef Fritzl bedöms vara mycket stor. Inne i rättssalen ska 100 vakter garantera hans säkerhet. Utanför patrullerar tungt beväpnade poliser och i luften har till och med ett flygförbud utfärdats.

Aftonbladet är en av de få tidningar som tillåts vara på plats när åtalspunkterna mot Fritzl läses upp.

Du kan följa vår rapportering från St. Pölten hela dagen.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter