Håll formen i jul

avLina Thorén

”Se till att inte bli en av alla de som tränar i panik”

Brukar du få ett träningskort i julklapp av kompisar som tycker att du rör dig för lite? Då ska du ta del av personlige tränaren Jonas Lissjanis bästa tips för att ta sig igenom årets fetaste högtid.

– Unna dig att njuta, men se till att inte tappa träningen.

Julen är den tid då det är som allra lättast att gå upp i vikt. Glögg, lussekatter, choklad och julmat är inte det nyttigaste. Och julstressen kan förstöra den allra bästa av träningsdiscipliner. En bra sätt att få sina närmaste att komma igång är att ge bort ett träningskort. Många vill nämligen springa bort all julmat som konsumerats under december när det nya året börjat.

– Vi ser en klar pik av hur många som tränar i januari och september – när folk inser att de varit för slappa. Januari är nog värst, då dyker det upp massa folk på gymmet som man aldrig sett tidigare, berättar personlige tränaren Jonas Lissjanis som är ansvarig för personlig träning och individuell träning på SATS. Se till att inte bli en av alla de som tränar i panik i januari, genom att planera din träning redan nu.

Ett bra startskott

Jonas Lissjanis bästa tips för de som får ett träningskort i julklapp är att se julen som en startmotor för att komma igång med träningen. För många kan högtiden vara ett bra startskott för att komma igång. Ett första delmål kan ju vara att vara i bra form till julafton när släkten kommer.

Sedan är det viktigt att underhålla träningen – även när det är julstressigt. Jonas Lissjanis avråder från att ta en paus från träningen för att hinna med julen.

Jättesvårt att komma igång

– Lägger man av i ett par veckor kan det vara jättesvårt att komma igång igen, Jag brukar säga att två gånger i veckan räcker, tre eller fyra gånger i veckan är jätte bra, men blir det bara ett pass i veckan så är det mycket bättre än inget alls, säger han.

Under själva julhelgen är det julbord och familjemys – att gå till gymmet eller trä på sig löparskorna känns långt borta.

– Men man ska inte underskatta vinter–och julaktiviteterna. Skidor och skridskor är superträning. Och till och med jag som har träning som yrke och har varit personlig tränare i tio år, brukar bli helt slut av att bara vara ute och leka med barnen en dag, skrattar Jonas Lissjanis.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jul

Julhandeln