”Det här är ren rasism”

avKristina Edblom

Professorn sågar SD:s debattartikel: Den är riktigt otäck

1 av 2 | Foto: Foto: BJÖRN LINDGREN/scanpix
”SOM NAZISTPROPAGANDA” På debattsidan går Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i dag i hårt angrepp mot islam. Nu får han mothugg av såväl Sveriges muslimska råd som islamprofiessorn Jan Hjärpe. ”Artikeln har rasistiska undertoner, eftersom den förutsätter att religionen är avgörande för hur människor agerar”, säger Hjärpe.

I en debattartikel i Aftonbladet i dag målar partiledaren Jimmie Åkesson ut muslimer som det största utländska hotet sedan andra världskriget.

– Det här är samma typ av propaganda som den nazistiska antisemitismen, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi.

I senaste Sifomätningen får Sverigedemokraterna 4,7 procent av väljarstödet. Det skulle, om det var val i dag, ge partiet plats i riksdagen.

I en tv-debatt för några veckor sedan bad Aftonbladets chefredaktör Jan Helin Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att själv förklara sin syn på invandring i en debattartikel.

Aftonbladet publicerar Jimmie Åkessons artikel i dag. Den är en hård attack mot islam.

Han skriver bland annat att ett tiotal muslimska terrororganisationer finns etablerade i Sverige. Att Sverige skulle ha flest våldtäkter i Europa. Och att muslimska män skulle vara mycket kraftigt överrepresenterade bland förövarna.

Vice ordföranden i Sveriges muslimska råd, Mostofa Kharraki, blir mycket upprörd när han hör Jimmie Åkessons resonemang.

– Det här är rena hatet och ingenting annat. Det är hets mot folkgrupp och kan inte tolkas som något annat än rena rama rasismen, säger han.

”Det är lögn”

Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi, säger att mycket av argumentationen bygger på felaktiga påståenden.

– Det är flera suspekta påståenden. Och att det skulle finnas tio terrororganisationer i Sverige är kort sagt lögn.

Jan Hjärpe, drar paralleller till den nazistiska antisemitismen.

– Det är samma typ av propaganda. Det här har dessutom rasistiska undertoner, eftersom den här retoriken förutsätter att religionstillhörighet är avgörande för hur människor agerar. Det här är helt klart hets mot folkgrupp. Det här är riktigt, riktigt otäckt, säger Jan Hjärpe.

Jimmie Åkesson avslutar artikeln med ett vallöfte.

”Som Sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.”

Den svenska tryckfrihets- och yttrandefrihetslagstiftningen är generös. Men tillsammans kan uppgifterna i artikeln anses syfta till att missakta muslimer som grupp och utgöra hets mot folkgrupp, menar flera experter.

”Uppfattas som hot”

– Den riktar sig enhetligt och hätskt mot muslimer som grupp, säger Peter Danowsky, advokat och medierättsexpert.

– Han radar upp negativa påståenden om muslimer. Kontexten blir missaktande. Det blir inte bättre för att han avslutar med att lova att han ska göra allt som står i hans makt för att vända trenden. Det skulle jag uppfatta som ett hot, säger Tidningsutgivarnas jurist Per Hultengård.

Sverigedemokraterna för samma kamp som Astrid Lindgren. Det påstod partisekreteraren Björn Söder i lördags.

I dag påstår partiledaren Jimmie Åkesson i en debattartikel att människor från muslimska länder är det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget.

Ledande jurister påstår att debattartikeln kan vara hets mot folkgrupp.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin har ändå valt att publicera den och påstår att det är viktigare än någonsin att klargöra Sverigedemokraternas verkliga åsikter och hur de skiljer sig från partiets reklam.