Bevisen för valfusk är överväldigande

avWolfgang Hansson

NYHETER

Wolfgang Hansson om ett val där demokratin är den stora förloraren

Bråket om valresultatet är redan igång trots att det tar flera veckor till innan det är klart vem som vann.

Demokratin är den stora förloraren. Bara en av tre afghaner röstade.

Wolfgang Hansson.

Anklagelser om valfusk bollas dagligen mellan president Hamid Karzai, utmanaren Abdullah Abdullah och USA.

Bevisen för omfattande valfusk är till synes överväldigande. I en tom vallokal påstås 5 500 människor ha röstat på en timme. 17 miljoner afghaner registrerade sig inför valet trots att antalet röstberättigade inte borde vara högre än 12-15 miljoner.

Valkommissionens klagoenhet har fått in närmare 700 mycket allvarliga anklagelser om valfusk som de granskar närmare. Dagligen kommer nya in.

Valet är på väg att få en fuskstämpel.

För USA men även för övriga västvärlden är det ett allvarligt bakslag.

USA riskerar att sitta med en regim i Kabul som helt saknar legitimitet. Både i den afghanska befolkningens ögon och i omvärldens. Då faller talet om att USA och Nato-trupperna (inklusive de svenska) är i Afghanistan för att försvara demokrati och mänskliga rättigheter.

USA ser gärna en andra valomgång. Det skulle åtminstone ge sken av en mer demokratisk process.

Men när president Obamas speciella sändebud Richard Holebrooke vid en lunch i Kabul förra veckan föreslog för Karzai att han skulle låta hålla en andra omgång blev presidenten rasande.

Karzai vet att USA gärna ser att han förlorar. Han vill försäkra sig om makten med en seger i första omgången.

Alla parter ligger bakom fusket men Karzais läger anses vara värst.

Rösträkningen är misstänkt långsam och bidrar till känslan att valet inte gått riktigt juste till.

Resultaten släpps löpande som i en väldigt utdragen Melodischlagerfestival där man kan följa ställningen dag för dag.

Sittande presidenten Hamid Karzai drygar ut sin ledning dag för dag. Just nu har han 46 procent mot Abdullah Abdullahs 33. Fortsätter trenden är han snart uppe i de 50 procent av rösterna som krävs för att undvika en andra valomgång.

Abdullah säger att han vägrar erkänna en seger för Karzai i första omgången. Rykten gör gällande att förhandlingar pågår mellan Karzai och Abdullah där utmanaren erbjuds ett toppjobb av presidenten mot att han erkänner sig besegrad.

Trots att snart två veckor gått sedan valdagen finns ännu ingen officiell siffra på valdeltagandet. Beräkningar tyder på att 30-35 procent av afghanerna röstade. En extremt låg siffra som bara delvis kan förklaras av talibanernas hot att lemlästa alla som röstade.

Vid presidentvalet 2005 röstade 70 procent av befolkningen.

Skillnaden säger egentligen allt om hur illa ställt det är i Afghanistan trots västregeringars försäkringar om att "vi" är på rätt väg.