Nyheter

Borg: Sverige kan återhämta sig bäst

Anders Borg (M) talade under Moderatstämman i Västerås på löradgen.
Anders Borg (M) talade under Moderatstämman i Västerås på löradgen.

NYHETER

Den svenska ekonomin kan återhämta sig snabbare än, och nå överskott och balans före, de andra länderna i Europa, enligt finansminister Anders Borg (M).

När skatteintäkterna nu blir högre och utgifterna mindre än tidigare beräknat finns det utrymme för satsningar för att möta krisen.

– Då säkrar vi att vi kan möta krisen och samtidigt komma tillbaka till balans och överskott före praktiskt taget alla våra europeiska grannländer, sade Borg i sitt tal till ombuden på Moderaternas partistämma i Västerås.

Viktigast är att dämpa fallet i sysselsättningen, som annars riskerar att ställa hundratusen människor utanför arbetsmarknaden för gott, enligt Borg.

Bra förutsättningar

– Den ekonomiska krisen kommer att gå över men vi kommer att få ägna lång tid åt att ställa till rätta och återställa efter krisens verkningar, sade Borg och talade åter om en vargavinter som gått över världen och rivit och slitit som en höststorm.

Men Sverige har enligt Borg, tack vare regeringens politik, bra förutsättningar för en snabb färd mot ljusare och stabilare tider.

– Långt före Storbritannien, USA eller Spanien. Långt före andra länder som lyssnat till de röster som krävt mera utgifter, större satsningar och fler krisåtgärder, sade Borg.

Han gjorde åter klart att regeringen inte tänker ge sig in i Saab som ägare.

Sverige – ett ”föregångsland”

Som moderatordföranden Fredrik Reinfeldt häromdagen, talade Borg om Sverige som föregångslandet.

– Vår uppgift de kommande åren handlar kanske främst om att lägga grunden för att Sverige ska vara ett föregångsland. Människor i Sverige ska uppleva att de lever i ett friare land, där enskilda människor har stora möjligheter att söka sig ut på nya vägar och forma sitt liv. Sverige ska vara öppet och tolerant, sade Borg.

– Men vi klarar aldrig den sociala sammanhållningen och en god välfärd för alla utan arbetslinjen och utan full sysselsättning. Det är det vi begär mandat av väljarna för 2010, sade Borg.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter