Nyheter

Discovery har fått klartecken

avCatarina Håkansson, Tobias Österberg

Fjärde försöket för Fuglesang

Foto: STELLA pictures/AP

Discovery har fått klartecken för att lyfta, skriver Nasa på sin hemsida.

På lördagsmorgonen är det dags för det fjärde försöket för rymdfärjan Discovery att lyfta. Efter att ha senarelagts ett dygn beräknas uppskjutningen ske klockan 05.59 svensk tid.

Discoverys stora orangea externa tank fylldes med flytande väte och syre vid Kennedy Space Center i Florida, uppger Nasa på sin hemsida. Det tog tre timmar att tanka 1,9 miljoner liter bränsle och det ska räcka i 8,5 minuter, precis tillräckligt för att Discovery hamnar i rätt omloppsbana.

Tankningen var färdig vid midnatt, svensk tid, skriver Christer Fuglesang på sin twittersida.

Strax innan klockan 01 gjorde sig två team sig redo för att göra en sista inspektion och leta efter isbildning och göra Discovery redo för de sju astronauterna. Och klockan 1.15 meddelade Fuglesang:

"Åt min hamburgare. Påklädning om 20 min."

Inga problem med ventilen

Tidigare har en ventil till den externa bränseltanken orsakat problem. Men vid klockan 22.30, svensk tid, skrev Fuglesang på sin twitter:

"Ventilen gjorde vad den skulle idag!"

Det skriver också Nasa på sin hemsida.

Istället är vädret det stora hotet. Det är 60 procent chans att det är tillräckligt bra väder för att de ska kunna lyfta.

Uppskjutet

Lyftet har blivit uppflyttat flera gånger.

Den första gången ställdes uppskjutningen in på grund av ett åskoväder, de två följande gångerna hindrade en strulande ventil Christer Fuglesang från ett återbesök i rymden. Ventilen var enligt Nasa funktionsduglig redan på torsdagen och inför lördagens uppskjutning hade inga nya incidenter rapporterats in när nedräkningsklockan visade på 10 timmar och 30 minuter.

I karantän

Fuglesang själv spenderade sin tolfte natt i karantän och laddade upp med en film om den första bemannade rymdfärjan Apollo 11, enligt ett inlägg på mikrobloggen Twitter.

Söndag är formellt den sista chansen för Discovery och avblåser Nasa lördagsmorgonens försök ökar risken för att starten dröjer till oktober.