Läsarna: Bra med EU-polis

”Om endast gränsöverskridande brottslighet jagas så är jag med på noterna direkt”

Aftonbladet.se:s läsare är överens med Folkpartiet:

EU behöver en gemensam polisstyrka.

– Med polissamarbete följer en gemensam straffrätt. Det hör inte hemma på EU-nivå, kontrar bloggaren och debattören Henrik Alexandersson.

”I ett Europa utan gränser rör sig också brottslingar fritt mellan länder, och den organiserade brottsligheten breder ut sig. Det räcker inte att polisen kan samarbeta över gränserna. För att verkligen kunna bekämpa ligorna behöver Europa en polismyndighet som kan fungera som ett europeiskt FBI”, skriver Folkpartiets ledare Jan Björklund i sitt senaste nyhetsbrev.

Får medhåll

Han får medhåll av aftonbladet.se:s läsare. Över 20 000 har svarat på frågan ”tycker du att vi ska ha en EU-polis”. 61 procent säger ja, 39 procent svarar nej.

”På tiden att något händer. Gör som i USA. Om endast gränsöverskridande brottslighet jagas så är jag med på noterna direkt”, skriver signaturen Devli.

Devli, övriga läsare och Folkpartiet får mothugg av den liberala debattören och bloggaren Henrik Alexandersson, som bor och arbetar i Bryssel.

– Det är inte polissamarbetet i sig som är problemet, utan det som följer med: en gemensam straffrätt.

– Man kan tänka sig att Holland tvingas anta svensk narkotikalagstiftning eller tvärtom. Frågan är om vi vill det, säger Alexandersson.

”Räcker med Europol”

Han tycker att det räcker med det samarbete som finns redan i dag genom Europol, den europeiska polisbyrån. Där sammanställs och analyseras information som kommer in från medlemsländernas poliser. På svenska Rikskriminalen finns en särskild avdelning som tar emot och sprider vidare information från Europol.

Ett ännu tätare samarbete riskerar snarare mer byråkrati än mer effektiv brottsbekämpning, tror Henrik Alexandersson.

– Europol är ganska smidigt eftersom det inte är särskilt byråkratiskt. Det är rätt raka puckar, nu riskerar man att förstöra det.

Varför tror du att så många ändå verkar vara för en gemensam EU-polis?

– Jag tror att man har fört över den nationella frågan om tuffare tag mot brottslingar till EU-nivå, där frågan inte hör hemma, säger Henrik Alexandersson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN