Mejla

Wolfgang Hansson

En seger för Siv – en kick för SD

Publicerad:
Uppdaterad:

Norska valresultatet kan ge Sverigedemokraterna nya röster

främlingsfientlig I årets norska valrörelse har Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen släppts in i politikens finrum. Sittande statsminister Jens Stolten-berg sitter inte säkert.
Foto: reuters
främlingsfientlig I årets norska valrörelse har Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen släppts in i politikens finrum. Sittande statsminister Jens Stolten-berg sitter inte säkert.

Att Sverigedemokraterna skulle ta plats i en regering känns otänkbart.

Eller?

I Norge har Fremskrittspartiet stor chans att nå regeringsmakten i dag.

Trots att landet är ett av de rikaste i världen var det mycket länge sedan en norsk regering blev omvald.

Detta, plus opinionsmätningarna, talar för ett regimskifte. De borgerliga tar över även om valet blir en thriller. Ett slutresultat väntas först sent i kväll.

Borgarna kan inte bilda regering utan strid.

För största parti på den borgerliga sidan blir högerpopulistiska Fremskrittspartiet, FRP, och dess partiledare Siv Jensen. Ett parti som kan jämföras med Sverige-demokraterna eller Dansk Folkeparti.

Ett sånt valresultat i Sverige vore en politisk jordbävning.

I Norge har främlingsfientliga Fremskrittspartiet länge varit stora men hela tiden hållits borta från regeringsmakt-en. De har inte varit rumsrena.

FRP vill göra det mycket svårare för flykt-ingar att få politisk asyl i Norge. Maximalt tusen personer per år är man beredd att ta emot. Personer som får avslag på asylansökan vill partiet placera i särskilda interneringsläger.

Oljepengarna är ett annat stridsämne där Fremskrittspartiet står ensamt mot alla övriga partier. Medan de övriga vill fortsätta spara det mesta till framtida generationer strör FRP löften om vägar och reformer, finansierade med oljepengar.

Villiga

Dörren till politikens finrum har i år för första gången öppnats på glänt för Femskrittpartiet. Höyre har förklarat sig villiga att regera tillsammans med FRP. Bara ett av de borgerliga partierna, Venstre, har uttryckligen sagt nej.

Inte nog med det. Sett till valresultatet borde Siv Jensen i så fall bli statsminister. FRP får 22,7 procent i den sista opinionsmätningen jämfört med Höyres 17,8. Totalt får de borgerliga över hälften av rösterna.

Ingen egen majoritet

Vill borgarna ha regeringsmakten måste de plocka med Siv Jensen. Annars får de ingen egen majoritet. Då måste de lita till att FRP röstar med regeringen även om de ställs utanför. Något Jensen sagt att hon vägrar.

Mot Siv Jensen talar det faktum att Höyres Erna Solberg är betydligt mer salongsfähig och i teorin skulle kunna bilda en mittenregering.

Så på frågan om Norges näste statsminister heter Siv Jensen eller sittande Jens Stoltenberg från Arbeiderpartiet kan svaret mycket väl blir Erna Solberg.

Oavsett kan valresultatet bli en ofrivillig vitamin-injektion för Sverige-demokraterna.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: