Nyheter

Motivet: Hämnd

Av: 

Erik Wiman

Staffan Bruun

NYHETER

HELSINGFORS/STOCKHOLM. Ibrahim Shkupolli bröt besöksförbudet mot ex-flickvännen redan för en månad sedan.

Men inga åtgärder vidtogs.

I går mördade han henne och fyra av hennes arbetskamrater.

Hämndbegär tros ha drivit honom till massmordet.

Polisen i Finland trodde sig på nyårsdagen ha kunnat fastställa i vilken ordning morden i Esbo på nyårsafton utfördes.

Gärningsmannen, Ibrahim Shkupolli, sökte enligt polisutredningen först upp sin exsambo i hennes bostad och mördade henne.

Brutalt mord

Enligt uppgift ska mordet ha skett kallblodigt och på ett mycket brutalt sätt. Men polisen ville på flredagen inte berätta några detaljer om tillvägagångssättet.

När Ibrahim Shkupolli lämnade sin ex-sambo död i lägenheten begav han sig till köpcentret och öppnade eld mot hennes arbetskamrater där.

Inom loppet av sex minuter hade han dödat fyra personer.

Bröt mot besöksförbud

Shkupolli har dömts för olaga vapeninnehav och misshandel. Den andra april 2009 belades han med besöksförbud mot sin ex-flickvän, sedan det framkommit att han trakasserat henne. Besöksförbudet gällde såväl hennes bostad som arbetsplats.

Men 43-åringen bröt mot förbudet gång på gång. Senast den 16 november ska han ha ringt och hotat sin ex-sambo och därefter skickat ett sms. Polisen tog emot anmälan, men något frihetsberövande skedde aldrig.

Hämndbegär

Under en presskonferens, dagen efter massmordet, uppgav polisen att varken väktare eller ledningen för köpcentret kände till att Ibrahim Shkupolli inte fick vistas i lokalerna.

Men flera finska tidningingar skriver att mannen avvisats från köpcentret tidigare. Enligt Ilta Sanomat kan det finnas ett hämndmotiv bakom dödsskotten.

De döda personerna ska enligt tidningen vara de som motat bort Shkupolli tidigare.

Polisen uppgav på presskonferensen att de i nuläget inte vet om de dödades medvetet eller om de kom i vägen för vansinnesattacken av en slump.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter