Quickåklagaren kritisk till resning

avMikael Stengård, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Bryter tystnaden: "Kan hovrätten tagit intryck av massmedia"

1 av 2 | Foto: Scanpix
Christer van der Kwast.

Beslutet att bevilja Tomas Quick resning för mordet på Yenon Levi var fel och bör prövas av Högsta domstolen.

Det tycker Christer van der Kwast, åklagare när Thomas Quick fälldes för åtta mord.

Nu bryter han tystnaden och kritiserar hovrättens beslut.

”Bevisvärdet hos de "nya" omständigheterna som enligt hovrätten motiverar resning är enligt min mening redan i sig mycket blygsamt. Sett i relation till tingsrättens underlag framstår dessa omständigheter som helt otillräckliga för hovrättens bedömning att det finns synnerliga skäl för en ny prövning”, skriver Christer van der Kwast på Svenska dagbladets debattsida.

van der Kwast undrar om "hovrätten tagit intryck av den omfattande massmediala kampanjen mot Quickdomarna" och tycker att Högsta domstolen bör kunna pröva resningsfrågan.

Vill inte kommentera nya omständigheter

"En sådan prövning skulle klargöra gränserna för möjligheten till ny prövning av lagakraftvunna domar och ge bra vägledning för hur bedömningen ska ske i de aviserade nya resningsfallen beträffande Quick", skriver van der Kwast.

Han har tidigare valt att inte kommentera de nya omständigheter som framkommit i fallet. Men han skriver i sin debattartikel att var tvungen att bryta tystnaden på grund av hovrättens motivering till resningen.

”Kritiken är rent trams”

van der Kwast har även slagit från sig anklagelser om att han manipulerat bevisning mot Quick:

– Kritiken är rent trams. Jag ser inget fel i det jag gjort, bara för att argumentationen är högljudd, sade han till TT i fjol.

Publicerad: