Nyheter

”Beboeligt” hål i månen upptäckt

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Forskare: Kan användas för att bygga en månkoloni

Hålet ligger i Marius Hills-regionen på månen och är 64 meter brett och 80 meter djupt.

Foto: jaxa

Har du drömt om att bygga ett hem på månen?

Snart kan drömmen besannas.

Japanska forskare har upptäckt ett gigantiskt hål i månen som skyddar människan från månens hårda klimat.

Hålet, vid Marius Hills-regionen på månen, är 64 meter brett och 80 meter djupt och upptäcktes av den japanska rymdfarkosten Selene i slutet november förra året.

Forskare som nu har analyserat det mystiska hålet har kommit fram till att det är en perfekt plats att använda för att bygga en månstation.

Enligt forskarna kan hålet nämligen skydda människan från månens stränga temperaturer genom ett tunt lager av lava som omgärdar det.

Skyddar människan

Hålet har bildats när lava trängt upp från månen och sen stelnat vid ytan. Insidan av hålet beskrivs som en jättelik hall med stor plats för en framtida månkoloni.

– Lavahål på månen kommer att bli viktiga platser för byggandet av månbaser, i syfte att bedriva forskning och utveckling på månen, eller som utpost för vidare forskning i yttre rymden, skriver forskarlaget, lett av Junichi Haruyama, vid det japanska forskningscentret JAXA.

Unikt

Forskare har tidigare hittat spår och rester efter lavahål på månen och på jorden. Men det nya månhålet är unikt eftersom det är helt intakt och på grund av det skyddande lavahöljet, uppger forskarna.

– Ett intakt lavahål kan användas som skydd mot meteoritnedslag, UV-strålar och extrema variationer i temperaturer, skriver Haruyama.

När solen lyer på månen kan temperaturen stiga till över 100 grader. Under mörka perioder kan temperaturen sjunka till under minus 150 grader.

Den amerikanska rymdstyrelsen NASA kommer att återvända till månen 2020 och planerar att bygga en temporär månstation till 2025, uppger CNN.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: