Nyheter

16 döda i tysk skolmassaker

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

Tyskland skakas av blodbadet i Winnenden

Foto: AP

När Tim Kretschmers skottlossning slutligen tystnat gick han tillbaka in i ett av klassrummen.

– Va, är ni inte döda än?, skrek han innan han öppnade eld på nytt.

Alla offer utom ett var kvinnor.

Tyskland sörjer efter onsdagens skottlossning i Albertsville Realschule där sammanlagt 16 personer förlorade livet.

Dramat beskrivs som en regelrätt massaker.

För mindre än ett år sedan var Tim Kretschmer själv elev på skolan. På onsdagen kom han tillbaka med ett enda syfte: att döda.

Med ett helautomatiskt vapen sköt 17-åringen vilt omkring sig i såväl klassrum som korridorer.

Sköt mot kvinnor

Han tog livet av nio elever och tre lärare. Av de döda eleverna var alla utom en flickor. De tre ur personalen som föll offer för skottsalvorna var kvinnor, skriver Bildzeitung.

Utredarna ställer sig nu frågan om hans motiv var att mörda just kvinnor. Enligt uppgift ska han ha varit mycket uppriven efter uppbrottet med sin flickvän.

Tim Kretschmer var klädd i svart uniform när han klev in i sin gamla skola. Framför ansiktet hade han en mask. Han gick från rum till rum och sköt besinningslöst med sitt vapen.

Till ett av klassrummen återvände han tre gånger. Sista gången ska han enligt vittnen ha tilltalat sina offer, skriver Bildzeitung.

– Va, är ni inte döda än, sa han innan han på nytt öppnade eld med sitt automatvapen.

”Ett blodbad”

Skottlossningen var över på några minuter. Vittnen beskriver fruktansvärda scener inifrån skolbyggnaden där sårade och döda personer togs om hand.

Flera elever uppges ha hoppat från fönstren för att komma undan skotten.

– Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv, säger den lokala polischefen Erwin Hetger till AP.

Ett tjugotal ambulanser fraktade bort skadade och chockade personer. Oroliga anhöriga rusade till skolområdet där omkring 1000 elever fick evakueras.

– Det är blåljus och sirener överallt på gatorna här, alla invånare är chockade, säger ett ögonvittne.

Ytterligare tre döda

Efter massakern lämnade han skolan till fots. På sin desperata flykt dödade en trädgårdsmästare i närheten. Därefter tvingade han till sig en bil.

Tungt beväpnade insatsstyrkor tog upp jakten på den 17-årige mördaren.

Dramat fick sitt slut på en parkeringsplats fyra mil från skolan. Där öppnade 17-åringen eld ännu en gång. Han dödade två förbipasserande och skadade två poliser innan han sköt sig själv med ett skott i huvudet.

Polisen stormade på förmiddagen tonåringens föräldrahem. Enligt uppgifter i tyska medier ska det ha funnits ett stort antal vapen i huset.

Vapnen ska tillhöra pojkens pappa. Det var på onsdagseftermiddagen fortfarande okänt om vapnet som användes i massakern kom från pojkens hem.

Fakta: Skolmassakrer

I september 2008 mördades nio elever och en lärare i en yrkesskola i Kauhajoki i finländska Österbotten innan den 22-årige gärningsmannen tog sitt liv.

Ett år tidigare dödades åtta människor på Jokela-skolan i Tusby i Finland. Den 18-årige gärningsmannen begick självmord. Liksom mördaren i Kauhajoki hade 18-åringen exponerat sin vapenfixering på internetforum.

Europas värsta skolmassaker inträffade i Gutenberggymnasiet i tyska Erfurt i april 2002. En 19-åring mördade tolv lärare, två elever, en sekreterare och en polis innan han sköt sig själv.

I USA i april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech och tog sedan sitt liv.

I oktober 2006 sköt en man ihjäl fem skolflickor i ett Amish-samhälle i Pennsylvania i USA. Mannen tog sitt liv.

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

USA:s mest uppmärksammade skolmassaker skedde på Columbine High School i Colorado i april 1999. Två tonåringar sköt ihjäl tolv elever och en lärare och skadade 24 andra innan de begick självmord.

I Kina högg en 21-årig man ihjäl nio elever i en internatskola i Henan i november 2004. Mannen fick dödsstraff och avrättades.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: