Nyheter

Facebook tvingas betala en halv miljard i förlikning

Av: 

Anna Petersson

NYHETER

Nu har summan läckt ut

Nu har rekordsumman läckt ut – Facebook måste betala dejtingsajten ConnectU en halv miljard kronor efter förlikning. Företaget menar att Facebooks vd Mark Zuckerberg stulit deras affärsidé.

Mark Zuckerberg grundade Facebook när han var 19 år.
Mark Zuckerberg grundade Facebook när han var 19 år.

Summan på en halv miljard, eller 65 miljoner amerikanska dollar, är satt med tanke på att hela Facebook är värderat på till fyra miljarder dollar, enligt en rapport från Silicon Alley Insider.

Och hade Facebooks vd Mark Zuckermann valt att fortsätta arbeta med sina kollegor på ConnectU så hade de varit betydligt rikare idag.

Stal hemligheter

ConnectU höll till på Harvard och byggde upp en dating-webbplats för studenter. Grundarna hyrde in stipendiat-studenten Zuckerberg för att jobba med koden till webb-sidan.

ConnectU stämde Facebook 2004. De anklagade Zuckerberg att försena deras webbsida samtidigt som han använde informationen från dem till att starta sin egen webbplats. Zuckermann slutade nämligen på Harvard och flyttade till Palo Alto i Kalifornien där han startade egen firma.

ConnectU:s advokater hävdar att det handlar om stöld av företagshemlighet och brott mot upphovsrätten. Redan förra året kom de överens om en förlikning. summan betalades ut i en blandning av kontanter och Facebook aktier – men det var tyst om hur mycket det var, uppger Law.com.

Läckte ut

Advokaterna försökte i det längsta att hålla uppgörelsen hemlig. De fick till och med en domare att köra ut reportrar ur rättsalen vid ett tillfälle.

Men i januari läckte summan ut – ConnectU:s tidigare advokater "råkade" nämligen trots sekretess publicera siffran i ett nyhetsbrev.

"Vann 65 miljoner dollar i uppgörelse mot Facebook", stod det i en uppräkning av firmans framgångar.

Facebook kommenterar inte

Facebook talesman Barry Schnitt säger att företaget inte kommenterar den hemliga uppgörelsen. Även Neel Chatterjee som företräder Facebook juridiskt avböjer att kommentera.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstens nyheter hos Åhléns – handla mode, inredning och skor här

Åhléns

Publisert: