Nyheter

”Riksbanken väljer att ta ett stort steg”

Av: 

Hanna Axelsson

NYHETER

Så mycket tror experterna att Riksbanken sänker räntan i dag

Vi frågade experterna:

1. Hur mycket tror du att Riksbanken sänker räntan med i dag?

2. Vad tycker du att den borde sänkas med?

Cecilia Hermansson chefsekonom, Swedbank:

1. Vår bank har sagt att räntan sänks med 0,5 procentenhet-er. Men det har kommit nya besked om att industriproduktionen faller kraftigt. Det är möjligt att Riksbanken tar intryck från de signalerna och sänker mer.

2. Det skulle inte vara fel att ta i lite mer, 0,75 procentenheter. Det skulle inflationen klara. Det stora problemet är den kraftigt vikande ekonomin.

Annika Winsth, chefsekonom, Nordea:

1. Vi räknar med att de sänker räntan med 0,75 procentenheter. Vi tror också att de sänker ytterligare 0,25 procentenheter vid nästa möte i april så att räntan hamnar på en procent.

2. Jag tycker att 0,75 är ganska lagom. Allt pekar mot en lågkonjunktur, men det är inte samma akuta läge som efter att investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs.

Jan Häggström, chefsekonom, Handelsbanken:

1. Vi tror på en sänkning med en procentenhet. Inflationsrisken är låg och risken för arbetslöshet är hög. Vi tror att Riksbanken väljer att ta ett stort steg igen.

2. En procentenhet är helt rätt. Det är bättre med en stor förändring i stället för att pytsa ut lite i taget. Om tre-sex månader ser man om det ser bättre ut i ekonomin. Då är det enkelt att skriva upp räntan igen.

Robert Bergqvist, chefsekonom, SEB:

1. Vi tror att de sänker med 0,75 procentenheter. Vi tror att de tar sikte på att få ner räntan till 0,5 procent vid nästa möte i april. Det behöver sänka räntan så långt det går. Men av tekniska skäl brukar man inte sätta den på noll procent.

2. Jag skulle sänka räntan till 0,5 procent. Svensk ekonomi behöver sänkningen. Som riskerna ser ut nu är det bättre att ta i för mycket än för lite.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: