5 000 fast på influensafartyg

NYHETER

Larm om svininfluensa på lyxkryssare

En norsk-amerikansk lyxkryssare med 5 000 personer ombord ligger avspärrad vid en kaj i Frankrike.

Det är nämligen inte bara passagerare och besättning ombord – utan också den ovälkomna gästen A(H1N1), svininfluensa.

Det smittdrabbade kryssningsfartyget Voyager of the Seas hamnade på fredagen i centrum för världens oroliga blickar när det lade till vid kaj i sydfranska Villefranche.

60 av de 1 500 besättningsmedlemmarna har konstaterats vara drabbade av A/H1N1-viruset, meddelade franska myndigheter. Ytterligare 70 har symtom. Beskedet innebar att hela besättningen beordrades att isolera sig i sina hytter.

Och i samband med att lyxfartyget skulle avgå från Villefranche-sur-Mer till Marseille gick larmet om misstänkta influensafall även bland passagerare. Ett tidigare besked om att de cirka 3 600 turisterna skulle få gå i land i Marseille under lördagen drogs därmed tillbaka.

Ingen av de infekterade människorna ombord uppges vara allvarligt sjuk.

För Royal Caribbean, Voyager of the Seas norsk-amerikanska ägare, innebar fredagens dramatik rasande aktiekurser. Och företaget hävdade att uppgifterna om svininfluensa från de lokala franska myndigheterna längs Côte d'Azur inte stämmer.

– Alla (som har symtom) har testats, alla resultat var negativa, sade Royal Caribbeans taleskvinna Cynthia Martinez i telefon från USA.

I stället hävdar rederiet att det handlar om vanlig säsongsinfluensa.

TT