De dog av giftig rök

NYHETER

Om de stannat i lägenheten kunde de ha klarat sig

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA

Hade mamman och de fem barnen stannat i lägenheten hade de troligtvis klarat sig.

Röken i trapphuset gjorde att de blev medvetslösa direkt och inte hade en chans.

– Troligtvis är det så, säger vice brandchef Christer Ängehov.

Dörren till den branddrabbade lägenheten stod öppen. Rök från brinnande textilier, möbler och plaster fyllde trapphuset när mamman och barnen försökte ta sig ut.

– Sådan rök är så giftig att man efter ett eller två andetag blir medvetslös, säger stabsbefälet på Storstockholms brandförsvar, Denny Wincent.

Sprang in i huset

Enligt vittnesuppgifter på platsen befann sig mamman inte i lägenheten när det började brinna.

– Hon skrek och sprang in i huset för att rädda barnen, Jag såg också några andra, kanske fem stycken, fly från huset, säger Victor Wiszniewski, 27, som var på platsen.

– Jag såg först att den sipprade ut rök från ett fönster på baksidan. Sedan var det som en explosion, det small flera gånger. Rutorna sprack och eldsflammor slog ut.

När räddningstjänsten kom till platsen var lägenheten helt övertänd. I trapphuset fann brandmännen mamman och sex barn livlösa.

– De hittades inte i hissen som det förekommit uppgifter om, säger vice brandchef Christer Ängehov, som menar att om de omkomna stannat i sin lägenhet hade de klarat sig.

– Troligtvis är det så. Brinner det i ett flerfamiljshus ska man stanna i sin lägenhet. Bara de som befinner sig i lägenheten som brinner ska ta sig ut, säger Ängehov.

Oklar brandorsak

Vad som orsakade branden och exakt var den startade är ännu okänt och teknisk undersökning pågår.

– Våra tekniker jobbar med att försöka fastställa varför det började brinna. Vi har förhört personen som befann sig i den brinnande lägenheten och ett antal vittnen. Än så länge finns inga misstankar om något uppsåtligt brott, säger polisens presstalesman Karin Solberg.