Fettdoktorn knäckt

Läkaren Annika Dahlqvist har utsetts till Årets förvillare.

Enligt juryn kan hennes råd orsaka dödsfall.

– Jag är helt knäckt och har gråtit hela dagen, säger hon.

”ÅRETS FÖRVILLARE” läkaren Annika Dahlqvist, känd som fettdoktorn, har av föreningen Vetenskap och Folkbildning utsetts till Årets förvillare.
”ÅRETS FÖRVILLARE” läkaren Annika Dahlqvist, känd som fettdoktorn, har av föreningen Vetenskap och Folkbildning utsetts till Årets förvillare.

Det är föreningen Vetenskap och Folkbildning som utsett Årets förvillare.

Annika Dahlqvist, även känd som fettdoktorn, får utmärkelsen för sina uttalanden om svininfluensa, mammografi och cancer.

”Hårresande”

– Om människor följer hennes råd innebär det dödsfall. Det är hårresande att en utbildad läkare, som Annika, varnat för vaccination mot svininfluensa, avrått från mammografi och gjort kopplingar mellan kost och cancer, säger föreningens vice ordförande Aija Sadurskis.

Och hon sparar inte på kritiken när det gäller Annika Dahlqvists framfart i medierna:

– Hennes pseudovetenskapliga uttalanden är fruktansvärda. Man kan fråga sig hur bra vetenskaplig skolning hon fick under ­sina studier. Vi i juryn var helt eniga om att hon skulle få priset. Men vi hoppas att hon tar det som en lärdom.

Själv är Annika Dahlqvist helt förstörd.

– Det känns som en oerhörd skam och vanära. Det har blivit mycket tårar i dag. Jag har till och med funderat på vad jag ska göra resten av mitt liv.

Ångrar uttalande

Enligt henne beror dock utmärkelsen på att hon feltolkats. Hon har till exempel aldrig avrått från vaccinering mot svininfluensa.

Men däremot ångrar hon sitt uttalande i Aftonbladet om mammografi.

– Jag borde nog inte ha sagt att jag själv inte skulle göra någon. Det håller jag med om. Men många av ­mina råd är baserade på ­resultat som jag sett på min egen kropp och vittnesmål från tusentals andra personer.

Publisert: