Svensk kvinna svårt sjuk i svininfluensan

NYHETER

Vårdas i respirator i Tel Aviv

En 21-årig svensk kvinna vårdas på sjukhus i Tel Aviv – svårt sjuk i svininfluensan.

Och läkarna är inte säkra på att hennes sjukdom nått sin kulmen än.

– Hennes fall är mycket annorlunda eftersom hon blivit så allvarligt sjuk utan att tidigare ha haft några hälsoproblem, säger svenskans läkare Yehuda Carmeli, chef för epidemologiska avdelningen på Ichilov-sjukhuset till aftonbladet.se.

Foto: Kvinnans läkare Yehuda Carmeli

Den 21-åriga svenskan och hennes mamma insjuknade förra veckan när de befann sig på besök i Israeliska staden Tel Aviv.

När de uppsökte sjukhus konstaterades det att de båda drabbats av svininfluensan, A(H1N1) och i onsdags lades de in på Ichilov-sjukhuset.

Mamman uppvisade milda symptom men dottern var svårt sjuk i lunginflammation och feber.

Organen sviktade

Dotterns tillstånd förvärrades efter någon dag och till slut kunde hon inte längre andas på egen hand.

Flera organ sviktade också – och hon överfördes då till intensivvårdavdelningen där hon fortfarande ligger kvar.

Just nu vårdas hon i respirator.

– Hennes tillstånd är kritiskt men stabilt, men vi är fortfarande inte säkra på att sjukdomen nått sin kulmen än, säger Yehuda Carmeli till aftonbladet.se.

"Allvarligaste fallet i Israel"

Han säger att det här är det allvarligaste fallet av svininfluensan som Israel hittills skådat. Israel har haft drygt 800 konstaterade fall av den nya influensan.

– Hennes fall är mycket annorlunda eftersom hon blivit så allvarligt sjuk utan att tidigare ha haft några hälsoproblem. Det är också ovanligt att hon fick lunginflammation från början och inte de andra vanligare influensasymtomen, säger Yehuda Carmeli.

Hur länge blir hon kvar på sjukhuset?

– Vi vet inte. Hennes organvärden har blivit normala, men hon kan fortfarande inte andas själv. Vi är fortfarande inte säkra på att sjukdomen nått kulmen än.

Mamman skrevs ut från sjukhuset i går och blev inte alls lika sjuk som sin dotter.

Kvinnorna är på besök från Sverige. Det är inte klart om de smittades här eller i Israel.

164 fall i Sverige

I Sverige har 164 fall av svininfluensan konstaterats. Här förväntar man att antalet smittade kommer att öka kraftigt i samband med skolstarten i höst.

Vaccin mot den nya influensan A(H1N1) har beställts och kommer till Sverige någon gång i höst.

– Vi har beställt 18 miljoner doser till Sverige så det kommer att finnas för hela befolkningen. Alla ska få två doser var med fyra veckors mellanrum, säger Aase Sten, pressekreterare på Smittskyddsinstitutet.

Är ni oroade över utvecklingen av influensan?

– Alla myndigheter som jobbar med detta tar influensan på största allvar och har största respekt för den. Vi följer utvecklingen noga. Viruset i sig har ju inte muterat än så när det gäller virusets farlighet är den i nuläget inte värre än en vanlig influensaperiod, säger Sten.

– Men eftersom vi inte har ett uppbyggt immunförsvar mot influensan innebär det att många beräknas bli sjuka samtidigt. Blir många sjuka samtidigt slås viktiga samhällsfunktioner ut, som sjukvård och sophantering med mera, sådant som vi räknar med för att samhället ska flyta. Så även om symptomen i sig är milda kan följderna bli allvarliga.