”Jag älskar mänskligheten”

NYHETER

Liberias förre president försvarade sig i rätten i dag

1 av 3

Han anklagas för att ha eldat på ett inbördeskrig och för att ligga bakom våldtäkter, lemlästning och mord på en halv miljon människor.

I dag vittnade Liberias förre president Charles Taylor själv i domstol.

– Allt är lögner och rykten. Jag älskar mänskligheten, säger han.

Rättegången mot Liberias förre president Charles Taylor inleddes redan 2006 och brotten han misstänks för är fruktansvärda.

Mord på barn, våldtäkter, värvning av barnsoldater och kannibalism är bara några av anklagelserna mot honom.

"Rykten och lögner"

I dag mötte han för första gången själv anklagelser i en domstol. Rättegången mot honom genomförs av säkerhetsskäl i en FN-stödd specialdomstol i Haag i stället för i Sierra Leone.

Ibland tårögd, ibland arg men för det mesta självsäker förnekade han allt.

– Det är rätt otroligt att jag ska anklagas för sådana här saker. Det är väldigt, väldigt, väldigt olyckligt att åklagarsidan – på grund av rykten, lögner och fel information – ska förknippa mig med sådana här beskrivningar, sa han i rättssalen i dag rapporterar CNN.

"Jag älskar mänskligheten"

Taylor förnekar samtliga brott.

– Jag är inte den personen jag anklagas för att bara. Jag har aldrig varit och kommer aldrig att bli. Jag är pappa till 14 barn, jag har barnbarn och jag älskar mänskligheten.

– Jag har kämpat hela livet för att göra det jag trott varit rätt och riktigt. Bilden av mig som utmålas är falsk, den är elak och jag har inget mer att säga om det här.

Barnsoldater och stympningar

Det blodiga inbördeskriget i Sierra Leone pågick mellan 1991-2002.

I kriget kidnappades barn och tvingades bli soldater. Drogade tvingades de mörda och lemlästa och våldta.

I dag finns en hel generation i Sierra Leone som bara har fingrar på ena handen, som saknar en arm eller ett ben.

Ville åt diamanterna

Charles Taylor anklagas för att ha eldat på inbördeskriget i Liberias grannland, främst för att komma över deras stora diamanttillgångar. Han styrde rebellarmén RUF och försåg dem med vapen när den bedrev en terrorkampanj mot civila.

Ett vittne berättade under rättegången hur han gav Taylor en majonäsburk full med diamanter i utbyte mot vapen till rebellgruppen.

Tidigare under rättegången har lemlästade bönder och andra som drabbades av Taylors rebellband vittnat om grymheterna de utsattes för.

En av hans förra medarbetare berättade hur han sett den förre presidenten äta en människas lever.

– Hela den här rättegången verkar gå ut på att sätta dit mig. Har ni inte fått ert skålpund med kött än? sa Taylor i dag.